Tien giganten die lichter zijn dan de nieuwe BMW M5 

De aankomende M5 wordt met een gewicht van meer dan 2,4 ton een echte sumoworstelaar. Ter contrast hebben we tien massieve bolides verzameld die gewoon lichter zijn dan de supersporter uit Beieren.

Tien giganten die lichter zijn dan de nieuwe M5 

Volgens de laatste geruchten gaat de aankomende BMW M5 voor flinke rekeningen zorgen bij de belastingdienst. Dankzij nog grotere afmetingen en de V8 hybride aandrijflijn van de XM SUV wordt de F90 namelijk bijna 500 kilo zwaarder dan het huidige model. Een gewicht van 2.435 kilo voor de sedan is ronduit schrikbarend te noemen. De Touring zal er ongetwijfeld nog eens 100 kilo bovenop doen.

In een wereld vol EV's van 2+ ton klinkt 2,4 misschien niet zo extreem. Daarom hebben we even een selectie gemaakt van een paar van de meest zwaarlijvig ogende trucks, limo's en SUV's om de kilo's in context te plaatsen. Onze top tien is ingericht van zwaarste naar lichtste machines.

1| RAM 1500 Crew Cab 5.7 HEMI 4x4 (2.404 kilo)

De natte droom van elke aannemer, tattooshopeigenaar en visboer komt krap aan binnen de gewichtslimiet. Zelfs met de aloude, 400 pk sterke 5,7 liter HEMI V8, de bij de manege essentiële vierwielaandrijving en een dubbele Crew Cab voor de kids komt de RAM 1500 maar net boven de 2400 kilo.

In plaats van een supersnelle sedan heb je dan een ruig, stoer werkpaard van bijna zes meter lang. Je zult echter wel de tweedehands markt op moeten, aangezien het nieuwe model de V8 verruild heeft voor een twin turbo zesinlijn.

2 | Tesla Model X Plaid (2.380 kilo)

Een EV gebruiken in een lijstje van 'lichte' auto's lijkt een beetje oneerlijk. Zoals gezegd hebben elektrische auto's immers de reputatie een maatje meer te hebben. Toch is de meest dik ogende bolide van EV-koningen Tesla precies 100 kilo lichter dan de aankomende M5.

Let wel: dan hebben we het over de Long Range-versie. De inmiddels uit productie genomen Plaid is met 2.380 kilo iets zwaarder. Bij dat topmodel heb je maar liefst 1020 elektrische pk's onder je voet. Dat is goed genoeg voor een duizelingwekkende 0-100 sprint in 2,6 seconden.

3 | Toyota Century (2.370 kilo)

Van de ruige RAM gaan we naar de ultieme stilte, verfijning en het comfort van Toyota's absolute vlaggenschip. De Century zag in 1967 voor het eerst het levenslicht, en werd uitvoerig gebruikt door de keizerlijke familie en andere hoge functionarissen. Tegenwoordig is de Century een bizarre, bijna 2,6 ton zware SUV, maar tot voor kort bood Toyota nog een traditionele limousine aan.

De laatste echte Century was voorzien van een zijdezacht lopende vijfliter V8 met 375 pk, die assistentie kreeg van een 221 pk sterke elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt 425 pk. De Century staat op het platform van de Lexus LS600h, maar is met een lengte van 5335 mm een stuk forser.

4 | Mercedes-Maybach S680 4Matic (2.350 kilo)

Met de Maybach-versie probeert Mercedes ongeveer hetzelfde te bereiken als Toyota met de Century. De Mercedes-Maybach S680 is simpelweg het toppunt van het Mercedes-gamma. In tegenstelling tot zijn Japanse rivaal is de Merc echter ietsje minder vriendelijk voor de rugstreeppadden en ijsbeertjes.

Onder de kap vinden we namelijk géén hybride aandrijflijn, maar een ouderwetse zesliter twin turbo V12. De gigant produceert 612 pk en 900 Nm en vuurt de superlimo af richting de 100 kilometer per uur in 4,4 seconden. Wil je toch het gewicht van de M5 overtreffen? Dan kun je altijd nog de gepantserde Guard-uitvoering aanvinken.

5 | '76 Cadillac Sedan de Ville

Dat de nieuwe M5 zwaarder is dan moderne pickups, EV's en limousines is nog tot daar aan toe. Het gewicht van de enorme Amerikaanse schuiten uit de seventies overtreffen is pas echt extreem. Toch is de dikke Duitser ruim zwaarder dan zelfs de meest triple Big Mac-waardige yank-tanks. Het eerste en zwaarste voorbeeld is de Cadillac Sedan Deville van 1976, de grootste en zwaarste personenwagen die General Motors ooit geproduceerd heeft.

Vanwege strengere veiligheids- en emissie-eisen werd de vierde generatie van de De Ville steeds zwaarder, langer en zwakker. In het laatste jaar werd de piek bereikt met een rijklaar gewicht van bijna 2.300 kilo. De Caddy werd exclusief aangedreven door een vakkundig afgeknepen big block achtcilinder. In 1974 verdween de optie voor een bescheiden 7,7, waardoor de 8,2 liter 500 de enige optie was. De gigant produceerde een beschamende 190 pk, maar met het koppel van 488 Nm kon je nog steeds prima cruisen. In 1977 maakte Cadillac een einde aan de waanzin met een 'downsized' vijfde generatie. Met een lengte van 5,6 meter was de nieuweling maar liefst 20 centimeter korter.

6 | '78 Lincoln Town Car (2.249 kilo)

In tegenstelling tot GM ging de Ford-groep nog even wat langer door met de productie van absolute slagschepen. De ironisch genaamde Lincoln Stadsauto mocht namelijk door tot 1979. Dat laatste jaar werd hij echter iets lichter door het wegstrepen van de big block 455-motor. Onze keuze is daarom gevallen op het 1978-model.

De Town Car had toen nog de 210 pk sterke 7,5 liter achtcilinder onder de kap. Met een lengte van meer dan 5,9 meter was de Lincoln nog langer dan de bovengenoemde Cadillac, maar alsnog iets lichter. Ondanks de voortslepende oliecrisis verkocht de gigant opvallend goed. Na een jaartje met een 6,6 als topmotorisering werd ook de Town Car echter vervangen door een veel kleiner model.

7 | Porsche Cayenne Turbo GT (2.220 kilo)

Porsche's hardcore super-SUV zou zomaar eens een geduchte concurrent kunnen zijn voor de nieuwe M5. Ondanks zijn forse postuur is de Cayenne Turbo GT namelijk dik 200 kilo lichter dan de Bimmer.

Een vierliter twin turbo V8 met 640 pk helpt de dikke Porker naar de 100 in 3,3 seconden. Ook en vooral op het circuit staat de Cayenne zijn mannetje. Gezien de enorme gewichtstoename voor de hybride M5 zou het vlaggenschip van BMW M nog wel eens om de oren geslagen kunnen worden door een vette SUV.

8 | 1976-1978 mChrysler New Yorker (2.209 kilo)

Met de Chrysler New Yorker hebben we het trio van grootste Amerikaanse sedans compleet. Het model begon zijn leven in 1974 als een Imperial, de Maybach-achtige divisie van Chrysler. Door het uitfaseren van dat merk werd de Imperial LeBaron in 1976 omgedoopt tot Chrysler New Yorker. De positie als vlaggenschip bleef uiteraard behouden.Met een lengte van bijna 5,9 meter viel de New Yorker tussen rivalen Sedan de Ville en Town Car in.

Met de 440 cubic inch (7,2 liter) V8 onder de kap werd de 2.209 zware kolos voortgestuwd door maximaal 210 pk en 434 Nm. Voor zuunigerds met tegenstrijdige belangen was er echter ook een 5,6 liter model met een dramatische 170 pk en 366 Nm. Eind 1978 werd het model samen met haar Dodge en Plymouth zusjes uitgefaseerd ten faveure van kleinere, lichtere modellen.

9 | BMW M760Li xDrive (2.168 kg)

Ja, dat lees je goed! Één van de absolute toppers uit BMW's eigen stal is beduidend lichter dan de aankomende M5. De G11-generatie van de 7-serie geldt voor veel liefhebbers als het absolute hoogtepunt, aangezien het model de laatste was met de imposante V12.

Het 6,6 liter blok werd gevoed door twee turbo's en leverde in eerste instantie 610 pk en 800 Nm. Vanwege aangescherpte emissie-eisen werd dat bij de facelift 600 pk voor de Amerikaanse markt, en 577 voor Europa. De 5,3 meter lange super-limo was uiteraard op comfort ingericht, maar kon ook zijn renschoenen aantrekken. De sprint van nul naar honderd werd in de eerste versie in 3,9 seconden geklaard. Met het optionele M Drivers Package kon de top bovendien opgeschroefd worden naar een waanzinnige 305 kilometer per uur. Eind 2022 werd de V12 uitgezwaaid met twaalf Final V12-modellen voor de Amerikaanse markt.

10 | Ford F150 SuperCrew Cab 5.0 (2.150)

Met Amerika's bestverkopende auto is het cirkeltje weer rond. We begonnen immers met aartsrivaal Ram 1500. De pickup met het blauwe ovaaltje op de neus is met dubbele cabine, vijfliter V8 en tweewielaandrijving een stuk lichter dan zijn concurrent van Stellantis.

Desondanks kom je niets tekort, ook niet in de toekomst. In tegenstelling tot Dodge/Ram heeft Ford er namelijk voor gekozen de V8 te behouden. De Coyote 5.0 met 440 pk buldert dus nog vrolijk door.

Cargasm
  • Ford, Stellantis, Toyota, Mercedes-Benz, Tesla, Cadillac, Lincoln, Porsche, Chrysler, BMW, Ford.