Dodge onzeker over nep uitlaatgeluid Charger Daytona EV

De musclecarmaniakken van Dodge zijn zoekende met de nieuwe, volledig elektrische Charger Daytona. Nog altijd is er geen beslissing over welke toon het kunstmatige uitlaatgeluid aan zal moeten slaan.

Dodge onzeker over nepgeluid Charger EV

Tot voor kort was de Dodge-divisie van megaconcern Stellantis een verademing in autoland. Terwijl alle andere merken zich stortten op de nieuwste techniek en innovatie ging het Amerikaanse merk vrolijk verder met het bouwen van hopeloos verouderde V8-schuiten.

De Challenger/Charger en aanverwanten zoals de RAM TRX, Jeep Grand Cherokee Trackhawk en Chrysler 300C combineerden relatief simpele techniek met enorme bergen pk's en een enorme hoeveelheid charme.

Hoogverraad

Aan al dat gejakker kwam afgelopen jaar echter een roemloos end. Door het schrappen van de iconische HEMI V8 kwam er een einde aan de Charger, Challenger en 300C, en werd de RAM ontdaan van zijn hoorns.

Ondanks het verraad ten opzichte van de zo traditioneel ingestelde fans hoopt Dodge nieuwe successen te scoren met de nieuwe Charger. Voor het eerst in 50 jaar is het immers weer een traditionele grote coupe met achterwielaandrijving. Helaas is de motor die voor die aandrijving zorgt in de basismodellen geen V8, maar een dubbel geblazen zesinlijn met 420 of 550 pk.

Fratzonic megafoon

De basismodellen produceren dus een heel ander geluid dan Challenger en Charger-kopers gewend zijn. Die stoorfactor weegt nog veel zwaarder bij het topmodel: de 670 pk sterke, volledig elektrische, vierwielaangedreven Charger Daytona. Die bolide maakt uiteraard hoegenaamd geen geluid.

En daar schamen ze zich bij Dodge eigenlijk een beetje voor. In een poging dat ongemakkelijke gevoel te verlichten heeft het merk ervoor gekozen kunstmatig geluid toe te voegen met het exotische 'Fratzonic Chambered Exhaust System'.

Welk geluid?

Net als bij overige EV's, sportieve BMW's en Audi TDI's werkt het Fratzonic-systeem met een set flinke speakers. Deze blazen niet zomaar in de rondte, maar zijn verbonden aan een klankkast die speciaal gevormd is om een bepaald geluid te laten horen. De Charger Daytona EV heeft dus eigenlijk een soort trompet aan zich hangen.

Het systeem werkt prima, maar toch zit Dodge met een probleem. Niemand kan namelijk besluiten hoe de elektrische muscle car precies moet gaan klinken. CEO Tim Kuniskis gaf toe dat het geluid al honderd keer veranderd is. Één ding is in ieder geval duidelijk: de Fratzonic uitlaat moet net zo luid worden als de iconische Hellcat-modellen.

Nieuwe volksheld?

Voor EV-fetisjisten die liever niet de rust verstoren met een enorme megafoon onder hun auto bestaat de optie om het systeem uit te zetten. Lawaaischoppers zullen de Charger Dayona EV echter op 'toeren' kunnen jagen bij de lokale dragstrip, drive-through of lukraak afgezette snelweg.

Iets zegt ons dat de nieuwe Charger de status van brute volksheld van zijn voorganger niet vast zal kunnen houden. Een snelle EV is immers nog altijd een tikje elitair. Gezien de problemen die rivalen Ford en Chevrolet hebben met hun elektrische pickups is het bovendien nog maar de vraag of de elektrische Charger een succes zal kunnen worden in de States.

Elektrisch
  • Stellantis Media