Officieel: Ram pickup verliest iconische HEMI V8

De facelift van de Ram 1500 neemt een ingrijpende wijziging met zich mee. De stoere pickup is namelijk niet meer te krijgen met de dikke HEMI V8.

Officieel: RAM 1500 verliest iconische HEMI V8

Tijden veranderen, ook aan de andere kant van de grote plas. Zelfs de traditionele pickup moet toch echt met zijn tijd mee. Ford en Chevrolet proberen het al met (onsuccesvolle) volledig elektrische modellen, maar bij de truck-afdeling van Stellantis zijn ze iets voorzichtiger.

Toch heeft is de vernieuwde RAM 1500 een flinke bonk heiligschennis. Voor het eerst sinds 1959 biedt de aftakking van Dodge géén achtcilinder aan.

Hurricane blaast HEMI weg

Tot voor kort was de Ram leverbaar met een 5,7 liter, 6,4 liter 'Heavy Duty' of de 6,2 liter supercharged HEMi V8 die we kennen van de Hellcat en Demon modellen. Met vermogens van 395, 416 en 707 pk kon elke traditionele pickupliefhebber aan zijn trekken komen. Voor alternatievelingen waren er de 3,6 liter V6, drieliter V6 diesel en 6,7 liter Cummins diesel zesinlijn.

Voor modeljaar 2025 zijn alle achtcilinders echter geschrapt. De HEMI wordt vervangen door de nieuwe Hurricane-motor, een drieliter zesinlijn met dubbele turbo. De motor zal naar verluidt beschikbaar komen in drie varianten met 420, 510 en 540+ pk. Die laatste versie zal de machtige Hellcat-V8 in de Ram Rebel TRX moeten gaan vervangen. Die nieuwe performance-versie zal gaan luisteren naar de naam 'RHO'.

Stellantis Hurricane.

Hybride en elektrisch

De Hurricane-modellen zullen gezelschap gaan krijgen van een plug-in hybride variant met de pakkende naam Ramcharger. Dit model moet het gevoel van een volledig elektrisch voertuig geven, maar met de flexibiliteit van een range extender op benzine.

De Ramcharger is bovendien een voorbode voor een echt volledig elektrisch model: de Ram 500 REV. De EV pickup zal een rijbereik van maar liefst 800 kilometer meekrijgen. Gezien de paniek bij rivalen Chevrolet en Ford zien we de REV echter niet zo snel een succes worden.

Ramcharger plug in hybride

Doodzonde

Voor Nederlandse visboeren, aannemers en andere werklui komt het nieuws ongetwijfeld als een domper. De unieke eigenschappen en wow-factor van de HEMI V8 zijn immers verdwenen.

De overstap naar een zescilinder voelt als een vooralsnog onnodige doodzonde, zeker omdat Chevrolet en Ford doodleuk door blijven gaan met dikke achtcilinders. Stellantis is echter niet van plan te stoppen met de Ram. Naast de bekende pickup zullen ook modellen als de Dodge Charger en Challenger hun HEMI omruilen voor een Hurricane.

Nieuws
  • Ram Trucks