Dodge presenteert officieel de nieuwe Charger, met zowel EV als ICE varianten

De nieuwe Dodge Charger is offcieel onthuld. De Amerikaanse muscle car komt in verschillende varianten, van een elektrische tweedeurs tot een vierdeurs met verbrandingsmotor.

De nieuwe Dodge Charger Daytona

2024 had een treurig jaar moeten zijn voor de Amerikaanse muscle cars. De iconische Chevrolet Camaro sterft een stille dood, de Dodge Challenger maakt zijn laatste buiging, en de naam van de Ford Mustang wordt op een hybride gezinswagen geplakt. En te midden van die slachtpartij zou ook de Dodge Charger moeten verdwijnen.

Maar daar is verandering in gekomen. Het stoere Amerikaanse model blijft toch op de markt in een gloednieuw jasje. Een veelkleurig jasje. Een multifunctioneel jasje. Dodge heeft namelijk een nieuwe charger aangekondigd die in allerlei variaties komt. Elektrisch, benzine, tweedeurs of vierdeurs, de nieuwe Charger doet het allemaal.

Eerbetoon aan de oude Chargers

Wanneer je een grote naam als de Charger in je arsenaal hebt zitten, dan moet je die met respect behandelen. Dat is blijkbaar ook wat Dodge besloten heeft. Onder de motorkap is de auto misschien volledig anders, maar de volledige uitstraling is nog altijd hetzelfde.

En anders is het zeker. De Charger komt nu in twee varianten. De eerste variant van deze nieuwe Charger is namelijk volledig elektrisch. Geen schreeuwende V8 meer, maar een 400-volt model. De auto heet voluit de Dodge Charger Daytona EV en komt op zijn beurt weer in twee varianten.

De eerste van die twee varianten heeft het R/T pakket. Die levert 340 kW, wat ongeveer neerkomt op zo’n 500 PK. De R/T-versie heeft een bereik van ongeveer 500 kilometer. Lang niet slecht dus. De Scat-variant is iets krachtiger: de 440 kW staat gelijk aan 670 PK. Dat gaat wel ten koste van het bereik, want de Scat-versie kan ‘slechts’ 420 km ver rijden voordat de batterij leeg is.

Charger met verbrandingsmotor

Maar daarmee zijn we er nog niet, want er komt nog een variant van de Charger Daytona. De eerste versie is misschien volledig elektrisch, maar Dodge werkt ook aan een versie met een verbrandingsmotor. De Hurricane Inline-6 motor om precies te zijn. Deze zes cilinder motor komt ook weer in twee variaties, met 550 of 420 PK. Meer technische details zijn nog niet bekend over deze versies.

Maar wat wel bekend is, is dat je ook kan kiezen hoeveel deuren. En - je raadt het nooit - daar zijn opnieuw twee variaties voor beschikbaar. Twee deuren en vier deuren. Dat klinkt misschien een beetje raar voor een muscle car, maar het is Dodge gelukt om het ontwerp goed te laten sluiten.

En dat mag sowieso wel gezegd worden: de Charger lijkt ook echt op een muscle car. Een open deur misschien, maar Ford liet met de Mustang zien dat het nog niet zo voor de hand liggend is. De neus, de wielen, de vorm van de auto, alles aan de Charger Daytona voelt vertrouwd en als een echte muscle car.

De verschillende versies van de Daytona komen begin volgend jaar allemaal uit.