Officiële Dodge Charger 'General Lee' onder de hamer

Het scheurijzer van Bo en Luke Duke is klaar om naar zijn nieuwe eigenaar te springen. Als officieele showwagen is de klassieke Charger gelukkig in topstaat gebleven

Officiële Dodge Charger 'General Lee' onder de hamer

Er zijn een paar film en TV-auto's die werkelijk iedereen kent. Toevallig werden ze vrijwel allemaal beroemd in de jaren '80. Denk bijvoorbeeld maar aan KITT, de A-Team bus, de DeLorean tijdmachine en de Cadillac ziekenwagen uit Ghostbusters.

Dat rijtje is uiteraard niet compleet zonder een oranje Dodge Charger uit 1969. De naar een zuidelijk generaal van de Amerikaanse Burgerloog vernoemde muscle car wist de aandacht van ettelijke miljoenen kijkers vast te houden tussen 1979 en 1985. The Dukes of Hazzard kwam in 1981 zelfs op de tweede plek te staan achter de populaire soap Dallas.

308

Tijdens de 147 afleveringen van de show werden door crashes en sprongen naar schatting ongeveer 308 Chargers de vernieling in gereden. De show versleet zelfs zoveel '69 Chargers dat de crew begon met het ombouwen van modellen uit 1968.

De schade werd later ironisch genoeg beperkt dankzij de rivaliserende show Knight Rider: in een poging om de stunts van Michael Knight te overtreffen werden schaalmodellen gebruikt. Vanwege het harde leven op de set van Dukes bleven zijn er bijna geen auto's overgebleven die daadwerkelijk voor de camera's verschenen zijn. Veilinghuis Worldwide Auctioneers presenteert zaterdag het beste alternatief: een officiële showcar.

Museumstuk

Deze wagen werd tussen 1980 en 1985 door de studio ingezet voor promotiedoeleinden. Nadat de show van de buis ging werd de auto het museumcircuit op gestuurd.De auto is gebaseerd op een reguliere Charger met de 383 (6,3 liter) Magnum big block V8 en een drietraps TorqueFlite automaat. Het is dus niet de iconische 440 (7,2 liter), maar met 330 pk en 576 Nm hoef je je alsnog niet te schamen.

De dikke Dodge is uiteraard uitgevoerd met alle extra's die de auto's uit de serie hadden: een CB-radio met antenne, rolbeugel tussen de stoelen, de koeienvanger op de neus en het iconische kleurenschema, compleet met de tegenwoordig controversiële vlag. Bovendien hebben alle bekende acteurs uit de serie hun handtekening gezet op het dashboard en de kofferklep.

Volgens de voorwaarden

Na twintig jaar als grotendeels passief museumstuk is het tijd voor de General Lee om een nieuw baasje op te zoeken. De auto wordt zonder bodemprijs aangeboden bij Worldwide Auctioneers in Auburn, Indiana. Er zijn echter wel wat kleine letters om door te spitten. Warner Bros. Studios verplicht de koper te erkennen dat hij of zij een private autoverzamelaar is en dat de Charger niet voor commerciële en promotionele doeleinden gebruikt zal worden. De auto in je eigen museum zetten mag dan weer wel.

Van collectie naar collectie

Aangezien de auto een van de slechts twaalf General Lee's die officieel erkend zijn door de studio is, zal het verkoopbedrag niet mals zijn. Naar alle waarschijnlijkheid schuift de auto van het ene museum het andere in. En dat is ergens toch best jammer. We zouden maar al te graag een goed zandpad opzoeken met het oranje gevaarte.

Cargasm
  • Worldwide Auctioneers