Twin turbo DeLorean is eindelijk net zo snel als hij eruit ziet

Met dank aan een Kia maakt deze DMC-12 eindelijk de beloftes uit de film waar.

Twin turbo DeLorean is eindelijk net zo snel als hij eruit ziet

De DeLorean DMC-12 is een auto die zijn mythische status eigenlijk helemaal niet verdiend. Het model was het product van een poging van ex-GM visionair John Z. DeLorean om een echte Amerikaanse sportwagen te maken. Dat deed hij uiteindelijk echter in een straatarm deel van Noord-Ierland, met een Brits chassis en een Franse motor.

Net toen duidelijk werd dat de vreemde wagen met z'n roestvrijstalen body niet aansloeg, werd DeLorean in de val gelokt door undercover FBI agenten. John werd vrijgesproken van een verdenking van drugshandel, maar met de DeLorean Motor Company was het op dat moment al gedaan.

PRV

Een van de grootste mankementen aan de DMC-12 was zijn motor. Om onverklaarbare redenen koos DeLorean de 2.8 liter PRV (Peugeot-Renault-Volvo) V6 om zijn sportwagen aan te drijven. Dat had misschien gewerkt in Europa, maar door strenge emissie-eisen werd het blok geknepen van 160 naar een magere 130 pk.

Dankzij een gewicht van 1.244 kilo deed de DMC-12 9.6 seconden over de sprint naar de honderd. De in Amerika veel bestelde automaat had er nog een seconde meer voor nodig. Zelfs in 1981 was dit niet snel te noemen. Daarbij kwam dat de motor verreweg van betrouwbaar was.

88 mph

Dankzij Back To The Future had iedereen echter opeens het idee dat een DeLorean supercool en supersnel was. Maar dat laatste heeft de auto nooit waar kunnen maken. Een standaard DeLorean had nooit de 88 mijl per uur (142 kmh) gehaald in de afstand die Doc en Marty nodig hadden.

Restomod

Vooral het gebrek aan vermogen zat Nick Reid van Amerikaanse Lamborghini-tuner Reid Performance flink dwars. Hij maakte het zijn missie om de DeLorean net zo snel te maken als hij eruit ziet. Dat bleef niet bij een simpele supercharger kit op de PRV. Ook een LS-swap stond niet op de agenda. Samen met Otsuka Maxwell Design creëerde hij in plaats daarvan een unieke en brute restomod.

Stinger-power

Reid keilde de PRV en de zwakke Renault UN-1 versnellingsbak overboord en verving ze met een unieke combo. De motor is de 3,3 liter twin turbo V6 uit een Kia Stinger GT. Via de transaxle van een Porsche 996 wordt het vermogen overgebracht op de achterwielen.

En dat is er genoeg. Dankzij een flink aantal aanpassingen levert het Kia-blok 487 pk aan de wielen. Dat is dus ongeveer 550 aan de krukas. Geen 1.21 jigowatts, maar het komt in de buurt.

One-off

Helaas voor de fans van de film die met kinderlijk gemak 88 mph willen halen zijn er geen plannen om de conversie aan te bieden aan Reid Performance-klanten. De DeLorean blijft een one-off hebbedingetje voor Nick. En dat gunnen we hem van harte. We kunnen niet veel gavere speeltjes bedenken.

Cargasm
  • Reid Performance