Opel Manta GSe ElektroMOD is een beetje vreemd

De omgekatte klassieker moet Opel's roemruchte verleden gaan verbinden met de elektrische toekomst. Wij vinden het maar een raar ding.

Opel Manta GSe ElektroMOD is een beetje vreemd

In maart gaf Opel een voorproefje van de Manta GSe ElektroMOD, een elektrische 'restomod' op basis van de klassieke Manta A van 1970. Vandaag mogen de doeken er definitief af. Opel wil met het model aantonen dat we de iconen uit het verleden niet hoeven te vergeten, zolang we er maar een set accu's in proppen. In het bijpassende promofilmpje zien we dat op een tamelijk pijnlijke manier terug: Sjonnie Manta uit 1970 moet zich maar aanpassen.

Subtiel is anders, Opel.

Pixel-Vizor

Aan de buitenkant is de meest opvallende verandering de nieuwe 'grille'. In plaats van een rooster met een plastic Opel badge vinden we tussen de Opel Mokka-achtige koplampen een multifunctioneel scherm met de naam Pixel-Vizor. De elektrische Manta kan hierop allerlei dingen weergeven, maar houdt het toch vooral bij duurzame marketingleuzen. Aan de binnenkant zien we hetzelfde recept: het dashboard is ontdaan van zijn traditionele ronde klokken en zit vol met schermen met plek voor slogans. En instrumenten.

Handgeschakeld?

Onder de kap vinden we natuurlijk geen ronkende viercilinder met een ruw Bosch injectiesysteem. In plaats daarvan heeft de GSe een elektromotor die 108 kilowatt (147 pk) en 255 Nm levert. Dankzij een 31 kwH accu moet de Manta daarmee zo'n 200 kilometer ver kunnen komen, met dank aan regeneratieve remmen. Binnen vier uur is de auto weer opgeladen.

Volgens het persbericht heeft de elektro-Manta bovendien een 'handbediende transmissie'. We vragen ons af wat ze daar precies mee bedoelen. Een handgeschakelde versnellingsbak in een EV is namelijk een beetje overbodig. Toch zien we op de foto van het interieur de kenmerkende lange versnellingspook.

We zijn benieuwd wat de pook nou echt doet.

Krachtigste Manta

De GSe ElektroMOD is volgens Opel de meest krachtige Manta A die het merk ooit geproduceerd heeft. Dat klopt echter niet helemaal. Naast de 105 pk sterke 1.9 GT/E was er namelijk nog de Turbomanta. De geblazen 1.9 in die auto schopte het tot maar liefst 156 pk. Van de Turbomanta werden echter slechts vijf officieel door Opel gebouwd. De firma Broadspeed voegde daar nog 28 exemplaren aan toe.

De eerste

Opel meldt trots dat de Manta de eerste ElektroMOD is. We kunnen blijkbaar dus meer geëlektrificeerde klassieke Opels gaan verwachten. Nog meer legendarische modellen die gestript worden van hun chroom, bumpers en klokkenwinkel om volgeplakt te worden met Pimp My Ride schermen, accu's en veel te grote wielen, zodat ze naast ongeïnteresseerde smartphonegebruikers kunnen figureren.

Noem ons zuur, maar we zien liever dat Opel zich daadwerkelijk bezighoudt met de toekomst, in plaats van het verleden om te buigen naar het heden. Gelukkig neemt Opel de Manta GSe ElektroMOD niet in productie. Het blijft bij dit enkele showmodel.

Elektrisch
  • Opel
  • Opel