Aston Martin gaat kappen met de handbak

De Britten kunnen hun belofte om de laatste sportwagenbouwer met een handbak te zijn niet waarmaken: vanaf volgend jaar is alles in het aanbod een automaat.

Aston Martin gaat kappen met de handbak

Een kleine twee jaar geleden verzekerde Aston Martin CEO Andy Palmer ons dat zijn merk de laatste zou zijn die de handgeschakelde transmissie op zou geven. Palmer voegde daad bij het woord met de AMR-versie van de Vantage, die een fijne zesbak meekreeg. Later kregen de kopers van reguliere Vantage-modellen dezelfde optie.

Moers

Helaas is Mr. Palmer niet aanwezig om zijn belofte in te lossen. In mei vorig jaar moest de Brit namelijk het veld ruimen voor Tobias Moers. De Duitse ex-AMG chef heeft duidelijk een andere visie op de toekomst van Aston Martin. Volgens Moers is de handbak met recht een uitstervend ras.

Het slaat nergens op

Palmer's pogingen om de transmissie in leven te houden sloegen volgens Moers nergens op: "Om eerlijk te zijn was [de ontwikkeling van een nieuwe handbak] geen goede onderneming. We hebben een aantal beoordelingen gedaan voor een dergelijke auto - maar je hebt het gewoon niet meer nodig. En je moet elk jaar weer aanpassingen doen voor nieuwe reglementen vanwege emissies, want het is een aparte aandrijflijn. Het slaat nergens op."

Porsche

Moers onderstreepte de tevergeefse poging van Andy Palmer om Aston Martin uniek te maken door te wijzen naar Porsche. De Duitsers leveren meerdere varianten van de 911 met een handgeschakelde 7-bak. Zelfs de nieuwe GT3 geeft puristen de mogelijkheid om zelf te roeren. Daar kan Aston met een of twee manuele modellen gewoon niet tegenop. Bovendien prefereert een flinke meerderheid van Aston's klanten een automaat.

2022

De handbak krijgt nog tot het einde van dit jaar voordat de bijl valt. Bij de voor 2022 geplande facelift zullen de handgeschakelde Vantage-modellen komen te vervallen. Een eerdere belofte om de nieuwe Vanquish met middenmotor van een pook te voorzien komt ook te vervallen. Nu Aston Martin's eigen V6 de prullenbak in geschoven is, wordt de aandrijflijn van die auto vervangen door een hybride-systeem uit de schappen van Mercedes-AMG.

Nieuws
  • Aston Martin, Porsche