Alleen autojournalisten willen supercars met een handbak

Bij de introductie van elke nieuwe supercar kan je de klok erop gelijk zetten: er gaan stemmen in de media op voor een handbak. Fabrikanten doen er echter goed aan deze te negeren, want aan 'stemmen' verdienen ze geen droog brood.

Sinds ruim 20 jaar hebben kopers van supercars die niet zelf willen koppelen een alternatief voor de traditionele handbak: eerst in een rudimentaire gerobotiseerde vorm, en tegenwoordig in de vorm van bliksemsnelle en boterzachte automaten, die op elk vlak superieur zijn aan zelf schakelen. We snappen de nostalgie van een oude gated shifter weliswaar, maar manuele transmissies in auto's met bergen pk's zijn even achterhaald als overbodig.

Merken als Ferrari, Lamborghini, maar ook BMW en Audi snappen dit, en bieden al tijden geen handbakken meer aan in hun krachtigste modellen (de TT-RS kan nog met manual besteld worden, maar niets met acht cilinders uit Ingolstadt heeft een derde pedaal). De laatste Ferrari met koppelingspedaal was - corrigeer ons als we het verkeerd hebben - de 599 GTB, en Lamborghini hield het nog tot de Gallardo en de Murcielago vol. Zie maar eens een versnellingsbak te vinden die robuust genoeg is om alle kracht aan te kunnen, en tegelijkertijd niet een megaton weegt. 

Sommige fabrikanten vallen voor de lokroep van de fans, en bieden alsnog een handbak aan. Zo duikt Aston Martin in de niche, en ook Porsche doet mee. Het merk uit Zuffenhausen voorziet de 911 naar wens van een 7-bak, zelfs in de (991) GT3. Maar wat blijkt: al die enthousiastelingen die dwepen met de handbak blijken geen kopers te zijn. Niet 'LP640fan' of 'Balboni4Life' op het Lamborghini-forum koopt een supercar, maar de rentenier die na 40 jaar hard werken zijn bedrijf heeft verkocht wel. De mensen die zich een exoot kunnen permitteren, kopen deze gewoon met een automaat, danwel DCT. Als we even terug gaan naar de eerder aangehaalde Gallardo: Stephan Winkelmann, de Bugatti-baas die vroeger bij Lamborghini de scepter zwaaide, bevestigde ooit: "close to zero per cent of Gallardos were ordered in manual". Wat ook de meest logische keuze is. Mocht u besluiten te gaan driften met uw supercar (wederom: dit doen eigenlijk alleen journo's en stuntrijders in het promotie-beeldmateriaal, want de gemiddelde supercarkoper is 148, en niet meer zo vlot van lijf en leden), dan kunt u gewoon met een flipper achter het stuur een versnelling uitkiezen en deze vasthouden. Heck, de meeste supercars hebben minstens drie verschillende programma's op de automaat zitten die de gasrespons en het toerental aanpassen.

Voor de volledigheid hebben we bovenstaande bewering nog even in een Venn-diagram gestopt, voor wie beter kan visualiseren dan tekst lezen. Conclusie: een handbak in een 812 Superfast met 800 pk is even nuttig als tieten op een mannetjeszwijn. Dat nutteloze gedweep met de handbak is voornamelijk artikelvulling voor blaadjes en blogs die over auto's schrijven. Dat we hier met deze rant nu zelf aan meedoen, daar ontgaat ons de ironie niet van.