Mercedes-AMG wil open pijpen in de DTM

De vette GT3 V8 moet veel harder gaan brullen volgens de helden van Mercedes-AMG.

Mercedes-AMG wil open pijpen in de DTM

Terwijl de FIA net plannen uitrolt om de GT-racerij muisstil te maken schopt Mercedes-AMG de bal precies de andere kant op. De Duitsers willen namelijk dat hun AMG GT3-racer een stuk meer kabaal gaat maken dan normaal door de organisatie wordt toegestaan. Het gebruik van volledig open pijpen moet de DTM-versie van de dikke Mercedes een extra dimensie gaan geven.

DTM-GT3

Sinds het uiteenvallen van de Class 1 Touring Car-klasse is de DTM druk bezig aan een revival onder de huidige GT3-regels. De bekende serie loopt echter het gevaar in de schaduw te vallen van de talloze andere GT-series in Europa, inclusief de ADAC GT Masters in Duitsland.

Om toch een eigen identiteit vast te houden probeerde de organisator ITR onder leiding van ex-F1 coureur Gerhard Berger een 'GT-Pro'-klasse te creëren. Onder deze regels zouden de GT3-wagens opgewaardeerd worden met meer vermogen een meer downforce. Helaas waren de fabrikanten niet bereid hier aan mee te werken, waardoor de serie bleef zitten met standaard GT3-wagens.

Illegaal kabaal

Mercedes-AMG reikt echter een helpend handje. De 6.2 liter V8 in het vooronder van de AMG GT3 wordt volgens hen namelijk veel te veel gedempt onder de reguliere FIA GT3-regels. Binnen de DTM zou Mercedes hierin een stuk vrijer kunnen zijn. Eerder ontwikkelde het merk al een open systeem voor de Amerikaanse IMSA-serie, maar in Europa is het helse kabaal illegaal verklaard.

Mensen willen herrie

Tijdens de seizoensfinale van de DTM vorig jaar deed AMG al een demorun met een ongedempte GT3's. Volgens Mercedes-AMG Customer Racing-chef Thomas Jager was het een daverend succes: "Toen de auto's op Hockenheim reden zei iedereen 'We horen dat geluid graag'. Het geluid is geweldig en voor de toeschouwers wekt het de suggestie van snelheid. Wanneer de auto's te stil zijn lijken ze niet zo spectaculair als met een open pijp."

Groen licht

De ITR is enthousiast over het idee van Mercedes, maar er zitten nog wat haken en ogen aan. In tegenstelling tot AMG hebben de andere fabrikanten geen kant en klare open uitlaatsystemen op de plank liggen. Deze zullen dus nog ontwikkeld moeten worden.

Volgens Jager moet het echter geen groot probleem zijn: "Bepaalde dempers worden gewoon niet gebruikt, in plaats daarvan komt een pijp. Dus het moet te doen zijn. Als we het hadden besproken bij de fabrikanten-vergadering drie weken geleden hadden we meer tijd gehad. Het kost een beetje tijd om de onderdelen te maken, Maar er is nog steeds een kans."

Mercedes-AMG heeft er dus zin in. Nu moet er nog groen licht komen van Audi, BMW, Ferrari en McLaren.

Autosport
  • Mercedes-Benz AMG Customer Racing
  • Belgian-Motorsport