Formule E-kampioen: 'racen wordt saai als we niet meer als wijf rijden'

Aankomend seizoen hoeven de Formule E-coureurs niet meer over te stappen naar een nieuwe wagen halverwege de race. De nieuwe bolides gaan een hele race mee, maar dat is niet per se een goed ding volgens regerend kampioen Jean-Eric Vergne.

De Formule E-bolides hadden tot nu altijd een grote tekortkoming: de accu's hielden het niet een hele race vol en even snel opladen tijdens een pitstop is er niet bij. De oplossing kwam in de vorm van een andere auto klaarzetten en de coureur laten overstappen. Een leuke stukje extra spanning zou je denken. Met de komst van de nieuwe Formule E-bolides valt het overstappen weg aangezien de accu's nu de 45 minuten + 1 lap durende race met wat slim energiemanagement kunnen volhouden. Maar dat brengt mogelijk een extra saai element met zich mee volgens de huidige kampioen.

Volgens Jean-Eric Vergne kan een langere inzet van een safetycar leiden tot een race waarbij iedereen het gaspedaal maximaal indrukt en niet meer loslaat. Dat houdt dan weer in dat iedereen even hard gaat en er een soort van zoemende polonaise ontstaat. Daar zit niemand op te wachten. Tijdens het rijden achter de safetycar kan iedere coureur namelijk alle benodigde energie besparen en kan hij maximaal trappen voor de rest van de race.

"The only concern I have and it’s quite a big one, is that in case of [a] long Safety Car the race becomes flat-out. That’s not the DNA of the championship. We don’t want flat-out races. We want to think it’s important also to save energy throughout the race," aldus een bezorgde Vergne tegenover Racefans.

Een natuurlijke oplossing voor dit probleem is verschil van technologie bij elk van de teams. Maar daar zijn alle coureurs waar Vergne mee gesproken heeft op tegen. Ze hopen collectief dat alle auto's vergelijkbaar blijven en dat er geen taferelen als een dominerende Mercedes in de Formule 1 gaan gebeuren. Op dit moment maakt elk team kans om te winnen en dat maakt volgens hem de Formule E zo succesvol.

"I think one of the reasons why the championship is successful, and why there is so many manufacturers is that they all have the feeling, rightfully so, that they can win or achieve podiums at every race if they do the right job. So hopefully we’re not going too much in that direction, too far. But so far it’s OK."