FIA stopt stekker in elektrische GT3-klasse

Na de Formule E wil de FIA met elektrisch GT-racen de grote fabrikanten aanspreken.

FIA stopt stekker in elektrische GT3-klasse

De toekomst is elektrisch. Althans, zo ziet de FIA het. De overkoepelende motorsportbond heeft vandaag plannen gepresenteerd om een volledig elektrische GT-klasse op te zetten in de stijl van de razend populaire GT3-categorie. De serie moet een laboratorium worden waarin grote fabrikanten technologie gaan testen voor toekomstige elektrische straatauto's.

CO2-neutraal

De eGT-klasse is onderdeel van het plan om alle racerij van het vervuilende satanssap af te helpen. Alles moet elektrisch, of aan de waterstof. Een elektrische GT3-variant is bovendien een goede arena voor de ontwikkeling van nieuwe elektrische supercars, aldus FIA president Jean Todt: "The visie van de FIA is om de autosport een laboratorium te maken voor duurzame mobiliteit. De aankondiging van deze nieuwe elektrisch-aangedreven GT-categorie is een mijlpaal in het bereiken van dit doel omdat het de deur opent naar nieuwe accu- en snellaadtechnologie. Het is een perfecte illustratie van onze aanpak om de techniek van de racerij naar de straat te brengen."

Nieuwe techniek

De FIA is voor de verandering niet van plan om de nieuwe klasse aan banden te leggen met allerlei restricties. Het staat de fabrikanten vrij om hun eigen accutechnologie, energie-terugwinning, laad-technologie en aandrijflijn te ontwerpen. De enige gestandaardiseerde onderdelen zijn de accucellen, die aangeleverd worden door Saft, de elektrische afdeling van Franse oliemaatschappij Total.

De fabrikanten kunnen kiezen uit twee tot vier motoren die twee of vier wielen aan mogen drijven. Het gebruik van torque-vectoring wordt toegestaan om de tractie te maximaliseren. Het maximumvermogen komt te liggen op 430 kilowatt, oftewel 584 pk. Dat is vergelijkbaar met de vermogens van de huidige GT3. Ondanks de zware accupakketten houdt de FIA een streefgewicht aan tussen de 1490 en 1530 kilo. Met deze specificaties moet 0-100 in 2.4 seconden en een top van 300 kilometer per uur mogelijk zijn.

Oude basis

Ondanks die innovatieve insteek leunt eGT toch op het 'duistere' verleden van de racerij. Om de kosten te drukken wil de FIA namelijk bestaande GT3-chassis toestaan als basis voor de elektrische racers. Hoe ze precies van plan zijn om een hagelnieuwe aandrijflijn zo efficient mogelijk te integreren in dergelijke platforms is niet duidelijk. Het bouwen van een EV op basis van een auto die ontworpen is voor een verbrandingsmotor levert immers altijd enorme compromissen op. Het streefgewicht lijkt dan bovendien niet helemaal realistisch.

Verlanglijstje

De specificaties voor de nieuwe serie lezen eerder als een verlanglijstje dan een realistisch plan. Omdat eGT volwaardige GT-races op echte circuits in plaats van Formule E-achtige omgekatte parkeerplaatsen gaat rijden is er namelijk een extreem efficient laadsysteem nodig. Volgens de FIA moet het mogelijk zijn dat de auto's binnen een paar minuten 60% van hun capaciteit kunnen bijladen tijdens een pitsstop. De 87 kWh accu zou dan gevoed worden door een 700 kilowatt snellaadsysteem.

Toekomstmuziek

Er zijn nog geen concrete plannen voor het oprichten van de elektrische GT3-klasse. Het potentiële kampioenschap heeft zelfs nog niet eens een officiële naam. Vooralsnog lijkt het er meer op dat de FIA een proefballonnetje opgegooid heeft in de hoop op publiciteit en interesse vanuit de grote automerken.

FIA GT Commission President Leena Gade verzekert ons echter dat er een hoop merken in de wachtrij staan: "De markt voor elektrische supercars wordt alsmaar groter. Een platform waarop fabrikanten hun technologie kunnen ontwikkelen en tentoonstellen was daarom hard nodig. Het creëren van deze technische reglementen is een belangrijk project geweest voor de FIA GT Commission het afgelopen anderhalf jaar. We hebben regelmatig gesprekken gevoerd met merken uit de GT-racerij via onze Technical Working Groups en er is veel interesse in deze nieuwe categorie."