Verzekering naait eigenaar vernielde Tesla Model X

De eigenaar van de Tesla Model X die in november in Düsseldorf in brand werd gestoken is dubbel de sigaar. Niet alleen is het moeilijk de schade te herstellen, maar de verzekeraar dwarsboomt het hele verhaal ook nog eens om maar niet te hoeven betalen.

Tesla Model X vernield

Weet u het nog? Begin november stak een Tesla-hater de Model X van een Nederlander in de fik in het Duitse Düsseldorf. De ondernemer had zijn auto bij een openbare laadpaal in de oplader gehangen en bij terugkeer bleek zijn auto in brand gestoken te zijn. Volgens hem werk van een Tesla's hatende pyromaan: "Er stonden letterlijk honderden auto's in de buurt, en ze steken de enige Tesla in de fik."

Alsof het niet erg genoeg is dat iemand je auto in de brand steekt, gooit verzekeringsmaatschappij Victor Insurance nog wat extra zout in de wonde. De verzekeraar heeft een bizarre smoes verzonnen om ervoor te zorgen dat de auto niet total loss wordt verklaard: de dagwaarde van een Tesla Model X namelijk hoger dan de nieuwprijs (volgens de verzekering).

Smoke and mirrors

De wagen liep natuurlijk behoorlijke schade op bij de brand, het blussen en de periode erna. Het accupakket vloog echter niet in de fik en daardoor was de auto nog te repareren, maar dan begint de ellende pas echt. Om te voorkomen dat ze de auto als total loss moeten afschrijven (en dus een nieuwe Tesla moeten kopen en de extra bijtelling, die ook is verzekerd, moeten vergoeden), heeft verzekeringsmaatschappij Victor Insurance een smerig trucje bedacht. Ze hebben de dagwaarde opgekrikt. Terwijl een nieuwe Tesla Model X ongeveer €95.000 kost, zegt de schade-expert dat deze (ruim een jaar oude) Model X €110.000 waard is. Dat is dus meer dan de auto nieuw kost. Welke mafkees koopt er nou een tweedehandsauto die duurder is dan een nieuwe van hetzelfde model?

Tweedehands website

Tesla stelt dat de dagwaarde van de wagen €74.000 is, maar die kennis -van de fabriek, nota bene degene die het toch zou moeten weten- schuift Victor Insurance gewoon terzijde. Ze hebben namelijk op Gaspedaal.nl gekeken en daar stonden twee exemplaren te koop voor een gemiddelde prijs van €110.000.

Nu breekt onze klomp. Dus de schade-expert van een verzekeringsmaatschappij kijkt op een tweedehandsautowebsite om te bepalen wat de waarde van een auto is. Moet u ook eens proberen als u de dagwaarde van uw schadeauto omhoog wilt hebben: zet gewoon een paar dezelfde wagens te koop voor een veel te hoge prijs en u krijgt meer.

Nog een vergelijking: stel dat een of andere gek het huis van uw buren, dat €300.000 kost, heel erg graag wil hebben en er een miljoen voor biedt. Dan maakt dat uw huis niet ook ineens een miljoen waard, en al helemaal niet voor de WOZ-waarde. Er is gewoon een malloot op aarde die toevallig dat huis wil hebben.

Die auto's zijn van handelaren die een risicootje nemen en hopen dat iemand heel graag een lage-bijtellings-Tesla wil hebben. En het is een vraagprijs, dat die Model X'en voor die prijs te koop staan, wil natuurlijk niet zeggen dat er ook kopers zijn. Nogmaals, een nieuwe (en inmiddels verbeterde) Model X kost rond de €95.000.

Rookgeur

Niet alleen aan het verhaal van de verzekeringsmaatschappij zit een luchtje, aan de afgebrande Tesla ook. Het hele interieur ruikt alsof er een chemische vloeistof in is verbrand. En eigenlijk is dat ook zo, want er is koelvloeistof de auto ingelekt tijdens de brand. Volgens de verzekeringsmaatschappij valt de brandlucht niet onder de verzekering, want het is """immateriële schade""". Nu vragen wij ons af wat er dan wél verzekerd is als u een polis bij Insure My Tesla hebt gesloten. Wellicht is het beter om snel op zoek te gaan naar een andere maatschappij.