BMW gaat tóch vol voor elektrisch

Ondanks eerdere uitspraken zetten de Duitsers toch de knop om: er komt een nieuw platform voor volledig elektrische auto's.

BMW gaat tóch vol voor elektrisch

BMW zit de laatste tijd in een eigenaardige identiteitscrisis. Met de BMW M en BMW i divisie lijkt het merk zich in twee totaal verschillende richtingen te bewegen. Dat komt al naar voren in de bizarre marketingstrategieën, maar ook in het ontwerp van de auto's. Ondanks de vroege start met de i-divisie heeft BMW namelijk nog geen concrete stap richting de EV-markt durven zetten. De nieuwe elektrische Beemers staan stuk voor stuk op aangepaste platforms van modellen met verbrandingsmotoren. Dat is veel goedkoper, maar resulteert ook in een elektrisch aanbod dat ver achterloopt op de concurrentie.

De i4 is niets meer dan een haastig geëlektrificeerde 4-serie.

Neue Klasse

Ondanks de wens om de verbrandingsmotor niet te willen laten vallen hebben ze in Beieren recent toch de knoop doorgehakt. In 2025 komt het merk met een nieuw platform dat volledig ingericht is op elektrische aandrijflijnen. De naam is een bekende: 'Neue Klasse'. Hiermee verwijst BMW naar de revolutionaire bouwwijze die het merk definitief op de kaart zette in de jaren '60 en '70. De Duitser hopen kennelijk dat het nieuwe EV-platform hetzelfde effect zal hebben.

De originele Neue Klasse-redde BMW van de ondergang.

Aandrijving

Het Neue Klasse-platform is bedoeld als basis voor alle toekomstige elektrische BMW's. Dus ook die met een MINI-badge. Dat betekent dat de traditionele achterwielaandrijving niet de norm zal zijn. Het platform zal leverbaar worden met voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving afhankelijk van het model. Daarbij houdt BMW de optie open om een waterstof brandstofcel toe te voegen. Ook BMW M ontspringt de dans niet: het NK-platform moet ons het eerste echte elektrische M-model gaan geven.

Volgens BMW CEO Oliver Zipse is het allemaal onderdeel van het 2030-plan van BMW: “The BMW Group is never satisfied with what it has achieved so far – that’s what sets it apart from the rest of the field. This spirit will characterise the Neue Klasse: high tech on four wheels for customers intent on experiencing in just five years’ time how mobility will feel in 2030.”

Ook M gaat elektrisch.