BMW blijft verbrandingsmotoren lekker doorontwikkelen

Ondanks de nieuwe emissie-eisen ziet BMW geen reden om te stoppen met het doorontwikkelen van ouderwetse plofmotoren. De vraag naar elektrisch zal volgens het merk de komende tijd niet sterk genoeg zijn.

BMW blijft verbrandingsmotoren lekker doorontwikkelen

Met het ingaan van de super strikte Euro-7 uitlaatgasnorm in 2025 staan de grote automerken voor een dilemma. Proberen ze uit alle macht de normen te halen of geven ze het op en zetten ze gewoon vol in op elektrisch? Gisteren gaf Audi aan voor het laatste te kiezen. Er zal in Ingolstadt geen nieuwe generatie TFSI's en TDI's ontwikkeld worden. Bij aartsvijand BMW hebben ze echter andere plannen.

De industrie

BMW-topman Manfred Schoch gaf eerder al aan dat de autoindustrie niet klaar is om massaal over te stappen op elektrisch. Het zou volgens hem gaan leiden tot massale werkloosheid. CEO Oliver Zipse voegt daar tegenover CNBC correspondent Phil Lebeau aan toe dat de vraag naar auto's met traditionele verbrandingsmotoren nog lang niet opgedroogd is en de komende tijd sterk zal blijven. Het zou daarom lonen om gewoon verder te gaan met de ontwikkeling.

Gespleten strategie

Zipse's uitspraken komen niet als een verrassing. BMW hinkt al jaren op twee gedachten. Aan de ene kant wil het merk met de tijd mee gaan, maar aan de andere kant wil BMW het traditionele sportieve imago niet achter zich laten. De gespleten strategie tekent zich af in de bizarre marketing van de afgelopen tijd, maar komt ook naar voren in het ontwerp van auto's als de iX3 en i4. Die auto's hebben geen specifiek platform voor elektrische aandrijving. In plaats daarvan zijn het achteraf aangepaste platforms van normale brandstofwagens, net zoals de oude e-Golf.

De toekomst

De schizofrene strategie om een beetje van beide te doen levert uiteindelijk een platform op dat de nadelen van verbrandingsmotoren en elektrische aandrijving combineert. Daarmee loopt BMW sterk achter op merken als Tesla, Porsche/Audi en Lucid. Het is dus maar de vraag of de enorme investering in een nieuwe generatie verbrandingsmotoren het waard zal zijn op de lange termijn. Voor nu blijven we echter nog even lekker genieten van de zescilinders en achtcilinders uit Beieren.