BMW heeft geen zin in Euro 7-norm

Freude am fahren kan niet met de E7-norm: volgens BMW krijgen we dan "werkloosheid als nooit tevoren".

BMW heeft geen zin in Euro 7-norm

De Europese autoindustrie zit op het moment in een lastige hoek. De ene na de andere overheid neemt wetten aan die de verkoop van verbrandingsmotoren aan banden moeten leggen en de elektrische auto juist promoten. Toch is er nog steeds een grote markt voor vieze benzine en dieselauto's. Die spagaat kun je duidelijk zien bij een merk als BMW. Aan de ene kant is het merk bezig om de elektrische i-lijn te promoten, maar tegelijkertijd zetten ze vol in op de lucratieve, maar zeker niet schone M-modellen. Dat levert niet alleen bizarre marketing op, maar ook echte zorgen.

Euro 7

Uitspraken gedaan door Manfred Schoch, voorzitter van de algemene ondernemingsraad van BMW, geven aan dat het bedrijf nog lang niet klaar is om de verbrandingsmotor los te laten. In 2025 moet onder de nieuwe Euro 7-norm de uitstoot van CO2 (-66%), stikstof (-50%) en fijnstof flink omlaag. Fijnstof-uitstoot moet volgens de E7-norm zes keer minder zijn dan nu het geval is. Bovendien moet de uitstoot bij tien graden onder nul en na 240.000 kilometer hetzelfde blijven. Een leuk idee, volgens Schoch, maar economisch niet haalbaar.

Enorme werkloosheid

Volgens Manfred Schoch is de E7-norm effectief een strop voor de verbrandingsmotor, aangezien de doelen praktisch niet gehaald kunnen worden. Het omvallen van de industrie achter de verbrandingsmotor zal volgens hem enorme werkloosheid tot gevolg hebben: "Als de politici hier aan de hendel trekken, wordt het in Duitsland erg donker." Veel van de 800.000 mensen werkzaam in de Duitse autoindustrie zouden dan op straat komen te staan.

Elektrisch of economisch

Schoch's zorgen schetsen een duidelijk beeld van het dilemma waarin de autoindustrie zich bevindt. Het terugdringen van uitstoot is een nobel streven, maar het kan ten koste gaan van een enorm aantal banen. Op dit moment lijkt de elektrische auto bovendien meer een duur luxeproduct dan een echte vervanger voor de traditionele gezinswagen op benzine of diesel. De infrastructuur loopt daarbij ook flink achter.

Toch zal de Duitse overheid flinke knopen door moeten gaan hakken om de gestelde doelen te gaan halen. En waar gehakt wordt, vallen spaanders. Zo lang we geen magische synthetische brandstoffen hebben lijkt de elektrische revolutie onvermijdelijk. Met alle gevolgen van dien.