CO2-Pooling: Volkswagen gaat uitstoot delen met Ford en SAIC

Volkswagen slaat de handen ineen met Ford en Chinese autobouwer SIAC om hun gemiddelde uitstoot omlaag te brengen. Door CO2-pooling kunnen de bedrijven EU-boetes gaan vermijden.

CO2-Pooling: Volkswagen gaat uitstoot delen met Ford en SAIC

Na het fiasco dat dieselgate heet is Volkswagen een nieuwe methode op het spoor om via een omweg klimaatdoelen te halen, zo meldt Auto Motor und Sport. In samenwerking met bedrijfswagen-partner Ford en het Chinese SAIC Motor, een joint-venture partner van VW, is de Duitse autobouwer een zogeheten 'CO2-pool' gestart. Door de drie bedrijven aan elkaar ter verbinden kunnen ze de gemiddelde uitstootcijfers omlaag brengen zonder daadwerkelijk iets aan de vervuiling van hun modellen te doen.

Elektrische buddy

Met hun geringe aanbod van elektrische voertuigen lopen Volkswagen en Ford het risico om de EU-limieten op de gemiddelde CO2-uitstoot te overschrijden. Dit zou flinke boetes tot gevolg kunnen hebben. Die situatie verklaart meteen waarom SIAC onderdeel is van de samenwerking.

Het Chinese concern verkoopt onder de klassieke Britse naam MG namelijk elektrische SUV's in Europa en heeft dus een zeer geringe gemiddelde uitstoot. Door SAIC te betrekken bij de deal brengen de andere twee bedrijven hun uitstoot omlaag tot een voor de Europese Unie acceptabel niveau. SIAC doet dat echter niet gratis, maar verkoopt aan Volkswagen en Ford zogeheten CO2-credits.

Tesla-model

Deze vorm van uitstootmanagement is niet nieuw. Vorig jaar nam Tesla dezelfde stap door CO2-credits te verkopen aan wat toen Fiat Chrysler Automobiles heette. FCA had het moeilijk om de uitstootdoelen te halen en kon Tesla's lage cijfers goed gebruiken. Het bedrag van 1,8 miljard euro dat FCA voor die credits betaalde werd vervolgens gebruikt om de Gigafactory in Berlijn te bekostigen. Ondanks de ietwat schimmige doelen achter dit soort deals is het voor makers van emissie-vrije voertuigen een zeer lucratieve business.

Volkomen legaal

Op dit moment is het verkopen van CO2-credits en CO2-pooling volkomen legaal. De EU heeft in zijn wetgeving niet gespecificeerd hoe een concern precies tot een reductie van de gemiddelde uitstoot komt. Het is echter wel pijnlijk duidelijk dat het doel van de wet compleet voorbij wordt gestreefd door dit soort acties.

Uiteindelijk verandert er namelijk helemaal niets aan de werkelijke uitstoot van de grote automerken. Eigenaren van zogenaamd milieu-vriendelijke MG's en Tesla's hebben hun frustraties al geuit op social media. Wij denken dat het een kwestie van tijd is voordat deze enorme en zeer controversiële maas in de wet gedicht wordt.

Nieuws
  • Volkswagen