'Fiat betaalt nieuwe Gigafactory voor Tesla'

De nieuwe fabriek van Tesla die Elon Musk in de buurt van Berlijn laat bouwen wordt wel heel goedkoop. Het lijkt er namelijk op dat de eerste Europese Gigafactory eigenlijk door Fiat Chrysler Automobiles wordt gefinancierd. Toch handig.

Elon Musk

Elon Musk weet altijd overal de slimste trucs uit te halen, zelfs als iemand anders denk nog een slimmere slimmigheid te hebben verzonnen. Zo blijkt FCA in essentie de hele investering van Tesla in een nieuwe Gigafactory te bekostigen.

De Italiano-Amerikanen hebben een automodellenrange die niet heel erg modern is. Gisteren werden pas de eerste mild-hybride modellen getoond in de vorm van de Fiat Panda en Fiat 500 Hybrid. Beide modellen hebben een 12V dynamo-startmotorcombi die een besparing van 20% kan opleveren. Op die twee modellen na is het nog een groot CO2 en stikstof geuitstoot bij FCA. 

Vanaf 2020 moet de gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer van de hele modellen range van een autobedrijf echter onder de 95 gram blijven. Dat lukt FCA nooit, maar het bedrijf heeft een slimme deal met Tesla gesloten. FCA betaalt een flinke som geld aan Tesla om hun in Europa verkochte auto's bij de FCA groep op te tellen. Zo bereikt het gemiddelde meteen de juiste waarde, en kunnen beide autofabrikanten vrolijk verder leven. 

Het grote bedrag is volgens Bloomberg €1,8 miljard tot 2023. Genoeg om een Gigafactory in Europa mee te bouwen. Wellicht had FCA al dat geld beter kunnen besteden aan het ontwikkelen van een paar nieuwe auto's. Aan de andere kant: er komen een horde elektrische en hybride-versies van de Fiat Chrysler Automobiles-modellen aan en de fusie met PSA levert ook een verdere hybridisering op.