Hier bouwt Elon Musk zijn Europese Gigafactory

Tijdens de vorige kwartaalupdate van Tesla, meldde Elon Musk nog dit jaar de locatie van de Europese Gigafactory bekend te maken. Hij houdt woord, want gisteravond, op een feestje van Autobild, kwam het hoge woord eruit.

Elon Musk

Musk was aanwezig op de jaarlijkse ceremonie van het 'gouden stuurwiel', een prijs die hij en passant voor de Model 3 ontving. Hij maakte het Duitse feestje compleet, door te onthullen dat de Gigafactory in de regio Berlijn komt te staan. Niet in Nederland dus, en ook niet in het grensgebied tussen Duitsland en Frankrijk, maar volle bak naar het oosten, op een uurtje van Polen. Verrassend.

In de Gigafactory 4 worden batterijen (2170, waarschijnlijk), elektromotoren, én auto's gebouwd, te beginnen met de Model Y-crossover. Naar verwachting is de fabriek ergens in 2021 operationeel. Musk - die tijdens de avond kon bijpraten met zijn collega's Zipse (BMW) en Diess (VW) - voegde aan zijn keuze de woorden 'I love Berlin' toe. Weten we dat ook weer. Tesla heeft nu vier Gigafactories in de planning/operationeel:

  1. Gigafactory 1 (Nevada) - de eerste en allergrootste Gigafactory. Wordt nog steeds uitgebreid. Soort van.
  2. GIgafactory 2 (Buffalo, NY) - doet voornamelijk zonnepanelen, probleemkindje.
  3. Gigafactory 3 (Shanghai) - Chinese fabriek, die rond deze tijd de autoproductie opstart.
  4. Gigafactory 4 (Berlijn, 2021) - de eerste Europese Gigafactory, waarmee Tesla vanaf de jaren '20 op drie continenten vertegenwoordigd is.