Tesla grijpt in bij falende Gigafactory in New York

Zeg 'Tesla Gigafactory', en  je denkt aan de enorme fabriek in Nevada, de Gigafactory 1. Aan de andere kant van de VS staat echter nog een Gigafactory, die een stuk minder succesvol is. Tesla grijpt nu in bij de tobbende fabriek.

U kent Buffalo, aan de rand van de staat New York, wellicht als de geboorteplaats van Rick James, of de naamgever van kipvleugels, maar de stad heeft nog een troef: het is de vestigingsplaats van Tesla's Gigafactory 2. In het onbekende broertje van de fabriek in Nevada worden tot nu toe zonnepanelen gebouwd, maar die business lijkt niet echt te floreren bij Tesla. De fabriek is er gevestigd omdat de overheid met enorme subsidies over de brug kwam: het investeerde $750 miljoen om de werkgelegenheid aan te laten trekken in de regio. 

In werkelijkheid schijnt er niet zoveel te gebeuren in Buffalo: volgens diverse mediaberichten staat de productie van zonnepanelen er op een laag pitje, en worstelt Tesla met het invullen van de arbeidsplaatsen. CleanTechnica wijdde er in februari van dit jaar een aardig artikel aan, dat hier te lezen is.

Lang verhaal kort: Tesla moet tonen dat alle verleende subsidies niet over de balk zijn gesmeten, en personeel aannemen. Het bedrijf is contractueel verplicht in april 2020 1.460 mensen aan het werk te hebben (momenteel zijn dit er 329, terwijl partner Panasonic nog eens 400 mensen aan het werk heeft). Hiervoor moet er wel werk zijn,  en daarom krijgt de noodlijdende fabriek in Buffalo een andere invulling: er gaan superchargers geproduceerd worden, samen met "other energy storage products". De zonnepanelenbusiness - gevoed door de miljarden kostende overname van SolarCity in 2016 - loopt momenteel niet op zijn hardst, en ook de revolutionaire dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen zijn nog vrijwel nergens te zien.

Tesla zegt in een verklaring: "We’re committed to investing in Buffalo and the State, and the new power electronic lines will deliver more high tech jobs while supporting Tesla’s energy storage products and global Supercharging infrastructure".