De Gigafactory in Nevada moest - om het even met een analogie uit het door Musk zo geliefde South Park te beschrijven - als een allesverzwelgende Trapper Keeper worden, die tot epische proporties uitgroeit. Echter, de $4,5 miljard kostende fabriek wordt even in een versnelling lager gezet. Eind maart werd een totale capaciteit van 35 GWh gehaald, in 2020 moet dit volgens planning opschalen naar 54 GWh. Echter, Panasonic is voorzichtig geworden, zo meldt de Japanse krant Nikkei.
"Watching the demand situation, Panasonic will study additional investments over 35GWh in collaboration with Tesla", aldus de Japanse battterijmaker. Daarnaast worden geplande investeringen in de nieuwe fabriek in Shanghai (dit is Gigafactory 3, #2 staat in Buffalo en doet zonnepanelen) geschrapt. Panasonic plant in plaats hiervan technische ondersteuning en een gering aantal batterijen uit de bestaande Amerikaanse Gigafactory 1 te sturen, aldus het artikel. De Gigafactory 1 is weliswaar een gezamenlijke operatie, Panasonic en Tesla schijnen er strikt gescheiden te zijn. Er loopt zelfs een fysieke lijn over de vloer om het punt te markeren waar de batterijen van Panasonic worden overgedragen aan Tesla.
Als je het Tesla - dat rondkijkt naar andere batterijleveranciers - vraagt is er nog geen sprake van een afnemende vraag of een dip in de conjunctuur, maar Panasonic is kennelijk voorzichtiger. Wie kijkt naar de tegenvallende afzet in Q1 2019 (63.000 auto's) heeft hier een gegronde reden voor, maar Tesla houdt nog steeds vast aan 360 tot 400 duizend leveringen in 2019. De bottom-line voor Panasonic is echter dat de batterijenbusiness nog steeds niet echt veel geld in het laatje brengt, zeker niet bij productie- en leveringsproblemen van de afnemer.
Het aandeel TSLA noteert voorbeurs vier procent in de min, op $265. In januari noteerde het aandeel nog $347, maar het zakte daarna weg vanwege zorgen over een teruglopende binnenlandse vraag en de slechte kwartaalcijfers. Wel heeft Tesla nog ijzers in het vuur met de Semi en de Model Y.
Beeld: screenshot uit deze dronevideo van april 2018.