'Tesla staat voor een implosie, overname aanstaande'

Even uw aandacht voor een portie Duitse doom and gloom. In een megastuk schildert een toonaangevende publicatie een dystopische toekomst voor Tesla, dat zijn beste tijd volgens de auteurs wel gehad heeft.

Het Duitse Manager Magazin gaat vandaag vol op het orgel tegen Tesla. De dagen van de nu nog leidende elektrofabrikant zijn geteld, en de concurrentie zit op het vinkentouw om de pareltjes van het concern er middels een overname uit te pikken. Gelijk een roedel Beagles, die op de voor zijn leven rennende vos Musk jagen. Zodra het echte verval intreedt dan natuurlijk, want momenteel is het beursgenoteerde Tesla nog veel te duur. 

Tendens: Musk belooft veel, maar komt zijn beloftes nooit (op tijd) na, winst blijft uit, en de cashpositie van Tesla is nog steeds uitermate precair. De komende maanden worden doorslaggevend. Omdat Tesla zo krap bij kas zit, vangen investeerders zo'n 8% rendement op de uitgeleende middelen, wat een flinke kostenpost is voor de automaker. Analisten die voorheen hun volle gewicht achter de automaker gooiden, worden nu voorzichtiger. Een van hen,  Adam Jones van Morgan Stanley, schilderde zelfs een worst case scenario, waarbij het aandeel TSLA (momenteel zo'n $225) nog maar $10 waard is. Het pessimisme komt vooral voort uit het gevaar van de oprukkende concurrentie met budgetten die vele malen hoger zijn: Porsche, Mercedes, BMW, en aan de onderkant van de markt: Volkswagen.

Waar het vroeger nog genoeg was voor Musk om de beurskoers met wilde plannen omhoog te praten, reageert Wall Street tegenwoordig lauwtjes op nieuwe ideeën, zoals de Model 3-robottaxi's. Tesla moet zich nu op het 'saaie' gedeelte van autoproductie gaan richten: een wereldwijd dekkend verkoopnetwerk, een strakke kwaliteitscontrole en just-in-time productie, waarvan slechts een miniem deel niet direct van de fabrieksband naar het outputkanaal kan. Het is niet sexy, maar je verliest er geen geld mee. Overigens wordt er qua productie al uitgebreid: de Gigafactory 3 in Shanghai wordt gebouwd, en ook voor Europa zijn er plannen om een fabriek neer te zetten.

Een ander pijnpunt: Musk runt zijn bedrijf nog teveel ad hoc als een start-up, en micromanaget zijn hoogste managers totdat ze wegvluchten: van de zes belangrijkste managers die Tesla in 2018 aan de beurswaakhond SEC opsomde, is er nog een over: Elon Musk. "Elon is een geweldige visionaire leider, maar een verschrikkelijke CEO", klinkt het van een van hen.

Bovenstaande is nogal iets om te verteren, maar is er daadwerkelijk sprake van een naderend einde voor Tesla, of zien we hier gewoon de sokpoppen van de machtige Duitse autolobby aan het werk, vermomd als journalistiek? U weet al wat we gaan zeggen: dat hangt van uw standplaatsgebondenheid af. Ja, Tesla heeft genoeg dingen om zich de komende jaren zorgen over te maken, en u mag nooit de kracht van ervaren powerhouses in de auto-industrie onderschatten.

Aan de andere kant: er is nog geen elektrische automaker die zo perfect uitgebalanceerde accupakketten bouwt als Tesla, en geen elektrische automaker die de efficiency van de Model 3 in Wh/km kan benaderen. Daarnaast kan de overname van Maxwell een cruciaal voordeel bieden in de toekomst, om de batterijkosten te drukken. En laten we Autopilot niet vergeten: ook hier heeft Tesla nog een sterke rol, hoewel de concurrentie allerminst stilzit. Behalve auto's doet Tesla ook nog aan opslagsystemen en zonnepanelen, hoewel dit laatste niet bepaald een reclame is voor het bedrijf. Maar wie weet krijgt Musk ook die divisie aan de praat.

Voor wat betreft de auto's: "In twee jaar tijd haalt de concurrentie niet de voorsprong in, die iemand anders in 12 jaar heeft opgebouwd", klinkt het vanuit een anonieme manager bij een van de Duitse merken. Tesla hebben hiervoor technisch te lang kunnen rijpen. En daar is geen woord van gelogen: qua kostenefficiëntie en rij-eigenschappen kan niemand nog aan Tesla tippen, qua afwerking echter zeker wel. Als de grote jongens met hun oneindig diepe zakken ook de aandrijflijnen perfectioneren, staat Tesla nog een zware tijd te wachten.

Overigens spreekt het artikel, met zijn uitermate Germaanse bril op, met geen woord over andere concurrentie dan die uit Duitsland, maar hou ook vooral de Koreanen in de gaten. Zij bouwen nu al puike elektrische voertuigen. Daarnaast hebben ook Ford en GM potentieel om Tesla op de eigen markt aan te vallen.

Het stuk gaat tot slot in op een overname, danwel aanmerkelijk belang in Tesla door de gevestigde orde. Een overname is met de huidige beurswaarde van $40 miljard niet waarschijnlijk, wellicht als de koers inderdaad compleet instort, zoals sommige doemdenkers voorschilderen. Een aanmerkelijk belang is waarschijnlijker, waarbij Volkswagen als kandidaat wordt getipt. De CEO Herbert Diess (nuts) is een groot bewonderaar van Tesla en treft Musk twee keer per jaar. Hij zou in een oogwenk een flink belang in Tesla nemen, en zo profiteren van de batterij- maar ook softwarekennis. Echter, hierbij stuit hij op teveel verzet van de binnen het concern almachtige families Porsche en Piech... En ze hebben ergens een punt, zo lang ongeleid projectiel Musk nog met de scepter zwaait binnen het Amerikaanse bedrijf.

Het volledige artikel vindt u hier. U moet dan echter wel achter de betaalmuur geraken.