Elon Musk: Teslafabrieken overal, recordkwartaal op komst

Op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Tesla is CEO Elon Musk flink van leer getrokken. Hij liep vooruit op onder andere een fabriek in Europa en nog meer fabrieken in China. Daarnaast wordt het huidige kwartaal amazing. It's true.

Tesla zat de afgelopen maanden in de hoek waar de klappen vielen, met tegenvallende resultaten, een partner die de samenwerking op een lager pitje zet, en verhalen over een verdwijnende vraag naar zijn modellen. Kortom: goed nieuws is welkom. Op de aandeelhoudersvergadering orakelde Elon Musk er op los: terwijl de eerste stenen van de Gigafactory 3 in Shanghai er nog nauwelijks liggen, moeten er meer fabrieken in China komen. De markt is groot, en met lokale productie vervul je lokale vraag het goedkoopst, want je hebt niet te maken met vervelende importheffingen.

Om dezelfde reden moet er een Gigafactory in Europa verrijzen. Nederland wil deze dolgraag hebben, als aanvulling op de assemblage-vestiging in Tilburg, maar het lijkt erop dat Duitsland aan het langste eind gaat trekken. Denk aan het strookje land tussen de Frans-Zwitsers-Duitse Rijndelta en de Duitse Eifel, waar Tesla een aantal jaren geleden machinebouwer Grohmann Automotive overnam. Een keuze voor de locatie wordt dit jaar nog verwacht, waarbij Nederland niet geheel kansloos is.

Het uitbreiden naar andere geografische locaties is een no-brainer. Door op meerdere continenten een fabriek te hebben spreid je risico, en ga je bovendien extreme wisselkoerseffecten tegen. Daarnaast scheelt het flink wat transportkosten, wanneer je geen boten vol Tesla's vanuit San Francisco naar Zeebrugge moet laten varen. 

Over de productie toonde Musk zich opnieuw optimistisch. Na een slecht eerste kwartaal lijkt Tesla het tempo weer gevonden te hebben, en in Q2 zo'n 80-90 duizend auto's te gaan maken. Dat het leeuwendeel hiervan een Model 3 is, is niet zo prettig voor de marges, maar verkoop is verkoop. We zeggen overigens 'opnieuw', omdat eenzelfde boodschap - toen intern - al in mei naar de media lekte, ondanks een lekverbod.

Als we kijken naar de koers van het aandeel TSLA, dan krabbelt het bedrijf de laatste tien dagen weer wat op: na een dip op $178.97 begin deze maand is het aandeel  met $217,10 weer royaal boven de 200-dollargrens gestegen. Wel blijft winst met het huidige groei- en ontwikkeltempo van Tesla lastig, zo klinkt het uit Fremont.