Elon Musk hakt 154 hectare bomen om voor groene Tesla-fabriek

De zogenaamd groene Gigafactory van Tesla in Duitsland komt midden in een bos te liggen. Daarvoor moeten eerst duizenden bomen gerooid worden in Grünheide. De nieuwe Europese fabriek van Elon Musk moet 500.000 auto's per jaar kunnen bouwen.

Elon Musk

Terwijl Europese autofabrieken de laatste decennia de ene na de andere fabriek sloten, gaat Tesla een compleet nieuwe fabriek bouwen. Op een plek waar nu nog een bos staat. Vreemd toch?

De Duitse deelstaat Brandenburg (in het voormalige Oost-Duitsland) is zo gebrand op het binnenhalen van duizenden banen dat een van de groenste stukken land geofferd mag worden. Terwijl in de buurt al stukken land als bedrijventerrein waren aangewezen krijgt Tesla een stuk dat gewoon nog bosland als bestemming had. Gevolg daarvan is dat de grond €13,52 per vierkante meter kost. Even verderop kost een vierkante meter grond minimaal €40. 

Voor het gemak is de milieuwaarde van het woud in Duitsland op laag ingeschaald. Want tja, als je elektrische auto's gaat bouwen heb je geen bos meer nodig toch? Het zal wel aan ons liggen, maar duizenden bomen omhakken om CO2-doelen te halen lijkt ons wat hypocriet. De aanplant van bomen moet de wereld redden omdat een hectare bos ongeveer 150 ton CO2 vastlegt. Het gaat cast even duren om dat weer per Tesla Model 3 te compenseren.

Update: We krijgen nogal wat boze mailtjes van Tesla-fans die ons haters vinden. Elon Musk plant namelijk ook 'drie keer zoveel bomen terug'. Nou whooptidooo. Als Tesla nou die bomen zou planten en gewoon op een braakliggend terrein een fabriek zou neerzetten. Dan heeft het pas impact. Het duurt immers een jaar of 25 voordat een bos volwassen is en veel CO2 gaat opslaan.