Mutti Merkel geeft gas: 1 miljoen laadpalen in 2030, meer aankoopsubsidie

Voor de Duitse regering is de tijd gekomen om all-in te gaan op elektrisch rijden. Het land dat de verbrandingsmotor uitvond wil ook meesurfen op de eerste golf van de elektrische revolutie. En daar horen grootse plannen bij.

Angela Merkel

Bondskanselier Angela Merkel was gisteren te gast bij de officiële productiestart van de Volkswagen ID. 3, in het Oost-Duitse Zwickau. Het was het officiële startschot voor miljoenen ID-modellen, die de Duitse auto-industrie in de jaren '20 de elektrische massaproductie in begeleiden. Daarnaast stond een mobiliteitstop met de belangrijke autofabrikanten op het programma.

Voor deze evenementen gaf Merkel - in haar wekelijkse videopodcast - al te kennen dat er in 2030 maar liefst een miljoen openbare laadpalen moeten staan, om de naar schatting 10 miljoen elektrische auto's te bedienen. Daarnaast verhoogt de federale regering de aankoopsubsidie van een elektroauto tot €6.000, zo werd op de top besloten.

Het gaat om voertuigen met een consumentenprijs van tot €40.000. Voor deze auto's was de premie €4.000. Bij auto's die tussen de 40 en 65 duizend euro (bovengrens was €60 duizend) kosten gaat de premie van €4.000 naar €5.000. De verhoging gaat nog deze maand in, en moet zorgen voor zo'n 700.000 extra EV's op de Duitse wegen. Vooral bij modellen als de VW e-Up en aanverwanten tikt zo'n subsidie lekker aan. De subsidieregeling loopt tot 2025, en wordt 50/50 betaald door de staat en de industrie.

Toename

Momenteel staan in de EU zo'n 190.000 openbare palen, waarvan meer dan een kwart in Nederland. Een miljoen voor alleen Duitsland is dus een flinke ambitie, waarmee Merkel haar eerdere plannen in een hogere versnelling schakelt. Wellicht raakte ze geïnspireerd door de vorderingen in Nederland.