Laadpalen in de EU: een kwart staat in Nederland

Als u een elektrrische auto overweegt voor lange reisafstanden dan is dit waarschijnlijk afschuwelijk nieuws voor u. Van alle laadpalen in de (nu nog) 28 EU-lidstaten staat ruim een kwart in Nederland. Maar ook daar is het niet eerlijk verdeeld.

Laadpaal

In Nederland kunt u vrijwel overal wel terecht met u stekkerhybride PHEV of volledig elektrische accumobiel. Dat komt omdat er in ons land 47.699 oplaadpalen staan voor auto's. Dat getal is zesentwintig procent van het totaal aantal laadpalen in de EU.

Nederland is dus marktleider op het gebied van opladen van stekkermobielen. Als u buiten onze landsgrenzen komt wordt het zoeken naar een stopcontact. Zesenzeventig procent van alle laadpalen in de EU staat namelijk in maar vier landen. Nederland neemt daarvan, zoals gezegd, al 26% van waar, dus de helft van de palen staat in drie andere landen, te weten Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Alle drie sowieso flink grotere landen dan Nederland, daar is het dus zoeken naar een openbare laadpaal. Maar des te schokkender is het feit dat 24% van de palen kennelijk in de 24 overige EU-lidstaten staan.

Eind vorig jaar blijkt Griekenland nog maar 50 openbare laadpalen te hebben gehad. Maar in Polen en Tsjechië zijn ook nog weinig oplaadpunten te vinden. Daar moet u dus niet op de bonnefooi naartoe stekkeren. 

Nederland

Het FD zocht uit waar in de Nederland de meeste palen te vinden zijn. 

  1. Amsterdam 4.800
  2. Rotterdam 3.000
  3. Den Haag 2.500
  4. Utrecht 1.705
  5. Haarlemmermeer 1070

Oh, en als u nu denkt: 'Waarom zeggen ze niks over de laadpalen in Noorwegen, dat is toch ook een hartstikke elektrisch land?' Dat klopt, maar Noorwegen is geen lid van de EU.