Nuon laat EV-rijders betalen voor bezet houden laadpaal

Toen een klant klaagde dat de superchargers vaak bezet werden door langparkeerders was Elon Musk er als de kippen bij om een tarief in te voeren en de laadplaatsen leeg te krijgen. Extra geld, dat ziet Nuon ook wel zitten.

Elektrorijders in Brabant en Limburg krijgen de komende twee jaar te maken met laadpalen waar ze niet alleen voor de stroom moeten betalen, maar ook voor het gebruik van de paal. Net als Tesla is de gedachte achter het systeem dat de laders vrij komen als de auto is opgeladen. Nu staan er vaak auto's op de plaatsen waarvan de accu's al vol zijn.

Het tarief voor het staan en niet laden wordt 22 cent per uur. Niet meteen wereldschokkend, maar het is toch zonde van het geld. Je betaalt immers ook al voor het parkeervak. Nuon had al een proef uitgevoerd met het stekkergeld. Daaruit bleek dat van de 10% auto's die meer dan 24 uur achter elkaar aan een paal hingen zonder extra kosten er 0 overbleven als er wel extra betaald moest worden. Vrij effectief dus.

Nu Tesla het spits heeft afgebeten zullen er waarschijnlijk snel veel meer exploitanten volgen. Pitpoint ontdekte in een enquete bijvoorbeeld dat 94% van hun klanten de auto meteen weg zou halen als hij volgeladen is, indien ze daar een euro per uur moeten bijbetalen.

Overigens is het wel heel opvallend dat Musk zo snel kon reageren op een enkele klacht op Twitter. Waarschijnlijk had hij (net als Nuon) het plan voor betalen als je blijft staan (gratis geld) al lang klaarliggen. Het invoeren na een klacht heeft als een gratis publiciteitsmachine gewerkt, en voor Nuon de weg vrijgemaakt om niet als eerste de geldwolf uit te hangen.