Merkel maakt nu echt werk van elektrische auto's

Wil een nieuwe technologie voet aan de grond te krijgen, dan heeft het draagvlak nodig. Zo is wereldwijde verduurzaming onmogelijk zonder dat China meedoet. Binnen Europa kan de EV een impuls krijgen als Duitsland zijn gewicht in de strijd gooit.

Vooralsnog hoorden we op het vlak van elektrificering bar weinig uit Duitsland. De staat neemt een afwachtende rol aan, en dus worden er nauwelijks volelektrische auto's verkocht op Europa's #1-automarkt. Ook aan de laadinfrastructuur moet nog veel gebeuren. Dit lijkt gestalte te krijgen nu Angela Merkel het thema 'weg met de verbrandingsmotor' een paar plekken omhoog heeft geschopt op haar agenda. Sinds de bondskanselier van haar vakantie terug is heeft ze zich uitgesproken voor een Duitse toekomst ohne Verbrennungsmotor, de volgende stap is het beleggen van een vergadering met gemeenten die gebukt gaan onder hoge emissies. We noemen Stuttgart, München, en praktisch de hele Ruhrpott. Op 4 september wordt overlegd over hoe de infrastructuur EV-vriendelijker gemaakt kan worden.

Merkels nieuwste stap - die ze onthulde in een vraaggesprek met een viertal Youtubers - volgt op een door het Duitse ministerie van milieu uitgesproken verwachting dat Europa al deze herfst een Europees EV-quotum gaat vaststellen: een minimumaantal elektrische auto's per fabrikant/importeur.

In het gesprek herhaalde Merkel verder haar doelstelling van 1 miljoen elektrische auto's in 2020. Hiermee komt ze terug op berichten uit mei dat ze het target had losgelaten. Volgens La Merkel, die over zes weken herkozen hoopt te worden, waren haar uitspraken verkeerd geïnterpreteerd. Het bewuste interview is hier terug te kijken.