Mutti Merkel trots: Nederland voorloper in elektrische auto's

Gisteren was bijna het volledige Nederlandse kabinet op bezoek in Berlijn, gewoon om de banden met onze allerbelangrijkste handelspartner nog eens aan te halen. Een prima zaak. Bij het bezoek stak Mutti Merkel de loftrompet over onze milieuvriendelijkheid.

Merkel ID.3

Doel van het bezoek: regeringsconsultaties. Hierbij treffen ministers van beide landen met gelijke portefeuilles elkaar, om te praten over grensoverschrijdende thema's als klimaat en energie. Zeker nuttig, want waarom zou je op belangrijke issues niet samenwerken, in plaats van alleen je boontjes te doppen?

Tijdens het bezoek liet Bondskanselier Merkel het niet na Nederland te brown nosen over onze rappe transitie naar duurzamere energie. En inderdaad, niet alleen kon Rutte goede sier maken met het recente Autobahn-artikel, dat berekent dat inmiddels 9% van alle nieuwe auto's elektrisch is. Dat dit puur en alleen komt door de enorme fiscale voordelen die eraan verbonden zijn, is van secundair belang.

Ook valt het bij de oosterburen in de smaak dat wij de oren laten hangen naar groene lobbyisten, en 11 miljard euro aan gemeenschapsgeld verbranden door gloednieuwe en prima functionerende kolencentrales ver voor hun levenseinde om te bouwen tot biomassacentrales. Terwijl Duitsland nog tot 2038 bruinkool verstookt. U zou ook kunnen stellen dat de Duitsers gewoon wat zuiniger met hun spullen omgaan, maar soit.

Merkel, van wie algemeen bekend is dat ze erg goed door een deur kan met Rutte, was op 22 augustus al even in Den Haag, waarbij ze al hoog opgaf over de Nederlandse openbare laadinfrastructuur. En we moeten zeggen: dat doen we inderdaad goed.

Waterstof

Tijdens het bezoek kwam minister Wiebes (EZ en klimaat) met zijn collega Altmaier overeen in de toekomst meer samen te werken op het gebied van windenergie op zee, waterstof en de veiligheid van de energievoorziening. Daarnaast kan Nederland volgens de eigen bewindslieden wat opsteken van de Duitsers als het om waterstof gaat. Premier Rutte zei tegen de Telegraaf:  "Duitsland loopt voor op het gebied van waterstof. Daar kunnen we nog wat van leren. De Duitse en Nederlandse concurrentiekracht is zodanig, dat we enorme mogelijkheden hebben".