Elektrische verkopen meer dan verdubbeld in 2019

De elektrische verkopen zijn in Nederland, dankzij een groter - en betaalbaarder - aanbod en een grotere beschikbaarheid, fors toegenomen. Na drie kwartalen staat de teller op bijna 30.000 stuks, meer dan het dubbele van vorig jaar.
Tesla, de grote aanjager

In de eerste negen maanden van 2019 werden 29.811 EV's op Nederlands kenteken gezet, tegenover 13.107 in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers die Autobahn opvroeg bij de BOVAG. De groeicijfers van 127 procent worden flink geholpen door de onbetwiste koploper onder de verkochte modellen, de Tesla Model 3 (rijtest). 

De Model 3 is momenteel met stip de bestverkochte auto van Nederland, met 13.587 registraties. De VW Polo volgt met 9.684 registraties. Hiermee overstijgt de Model 3 in zijn eentje het totale aantal elektrische registraties in dezelfde periode van 2018. Liefst 46 procent van alle elektrische registraties dit jaar betrof een Model 3.

9 procent elektrisch

In totaal werden er van januari tot en met september 331.267 auto's verkocht, het aandeel elektrische auto's bedraagt 9,0%. We durven, zonder de cijfers uit de omringende landen te hebben, wel te stellen dat Nederland hiermee na Noorwegen relatief het hoogste aantal EV's in de nieuwverkopen heeft. Maar ja, andere landen hebben dan ook geen 4% bijtelling voor elektrische auto's, waarmee je de komende vijf jaar voor een appel en een ei zakelijk elektrisch rijdt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e824d635db8d', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });