Audi wil dat waterstof eindelijk doorbreekt

Waterstof is al decennia de grote belofte als het gaat om uitstootloos rijden. Verder dan een paar modellen van Toyota en Hyundai is de technologie nog niet gekomen. Maar Audi wil nu een flinke push gaan maken.

Audi's nieuwe Nederlandse topman Bram Schot heeft grootse plannen met waterstof. Het merk moet binnen de VW Groep ontwikkelingsleider worden van het bazige gas. Goed nieuws voor de 'milieubewuste' automobilist die geen zin heeft om steeds drie kwartier stil te moeten staan terwijl de batterijen weer opgeladen worden. Waterstof tanken kost immers net zoveel tijd als gewoon tanken.

Totdat Elon Musk bepaalde dat batterijen de weg vooruit waren, was waterstof altijd dé belofte voor een nieuwe duurzame manier van voortbewegen. De komst van Tesla zorgde er echter voor dat iedereen en zijn moeder halsoverkop een elektrische auto met batterijen ging ontwikkelen. De waterstofprojecten verschoven een beetje naar de achtergrond. Audi toonde in 2016 nog de h-tron, maar daarna werd het stil.

Bram Schot wil de ontwikkeling nu versnellen: "We really want to speed it up. We are going to put more priority into hydrogen fuel cells – more money, more capacity of people and more confidence." De eerste gelimiteerde serie waterstof-Audi's zou al in 2021 op de markt kunnen komen, maar het is de bedoeling dat ze tegen 2025 ruimer beschikbaar zijn.

Reden om toch duidelijker naar waterstof te kijken is de enorme hoeveelheid zeldzame grondstoffen die nodig is voor de productie van batterijen. Het zorgt ervoor dat de auto's toch minder milieubewust zijn dan aangenomen. Bij waterstof zijn ook de nodige vraagtekens te plaatsen (hoe wordt de stroom opgewekt die "verspild" wordt bij de energiezuipende opslag van elektriciteit in het gas?). De keuze voor de beste oplossing is nog steeds niet gevallen, maar met steden als Amsterdam -die steeds drastischer maatregelen nemen om de forens te irriteren- is het zaak om alle opties open te houden.