Britten verbieden verkoop verbrandingsmotor vanaf 2030

Het einde is officieel in zicht voor de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor in het Verenigd Koninkrijk. Premier Boris Johnson bevestigt de plannen in een column voor The Financial times.

Britten verbieden verkoop verbrandingsmotor vanaf 2030

De kogel is officieel door de kerk: vanaf 2030 wil de Britse premier Boris Johnson en totaal verbod op de verkoop van nieuwe auto's en busjes met een verbrandingsmotor. Met deze beslissing haalt Johnson de deadline vijf jaar naar voren. Origineel wilde de Britse overheid zelfs pas tegen 2040 een verkoopverbod instellen. In een column voor The Financial Times zet hij zijn plannen gedetailleerd uit.

'Build back better'

De verstrekkende gevolgen van de coronacrisis geven volgens Johnson echter de kans om de vergroening van het Verenigd Koninkrijk te versnellen. Nu de economie volledig stilligt ziet Boris de mogelijkheid om het land op een groen manier weer op te bouwen zodra het gevaar van COVID-19 geweken is. Daarbij gebruikt hij het mantra 'Build Back Better', een leus die we ook van de Canadese premier Justin Trudeau en president-elect Joe Biden gehoord hebben.

Bij de wederopbouwing van de economie is er volgens Boris Johnson geen plaats voor de ouderwetse verbrandingsmotor. In plaats van doorgaan met fossiele brandstoffen wil hij £2.8 miljard gaan investeren in de EV-sector. Laadpalen, 'groene' bussen en 'gigafactories' waar magische, eindeloos meegaande accu's gemaakt gaan worden zijn allemaal onderdeel van dat pakket.

Hybride mag nog even

Om het tekort aan elektrische auto's en bijbehorende infrastructuur te ondervangen wordt de verkoop van hybride auto's tot 2035 toegestaan. Voorwaarde is dat deze voertuigen een bepaalde afstand emissievrij moeten kunnen afleggen. Zo heeft de Britse overheid een beetje meer tijd om het land compleet aan te passen aan de enorme toestroom elektrische voertuigen.

Nog tien jaar

Met de nieuwe plannen brengt Johnson de VK in lijn met de tijdlijn van Duitsland, Israel, Zweden, Ijsland, Denemarken, India, Ierland en Nederland. Strebers zijn er ook: Noorwegen wil al in 2025 een verbod opleggen. België volgt een jaar later. Mocht je nog in de markt zijn voor een moderne wagen op dinosap, dan moet je er snel bij zijn.

Nieuws
  • Jaguar