Soort van definitief. Noorwegen verbant verbrandingsmotor

Noorwegen is een land waarvan Elon Musk blij wordt in zijn broekje. Ondanks dat het aantal inwoners een derde van dat van Nederland bedraagt is het land Tesla's Europese grootste afzetmarkt. Deze voorsprong kon nog wel eens sterk uitgebouwd worden.
@media (max-width: 679px){#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a609aeafbb3 img{#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a609aeafbb3 img{#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a609aeafbb3 img{#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61a609aeafbb3 img{#fig-61a609aeafbb3 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Menig Friedman-aanhanger kijkt jaloers naar Noorwegen. Waar wij al onze gasbaten verkwist hebben aan leuke dingen heeft Noorwegen een megafonds ingericht voor zijn olie- en gasbaten. Het land was al rijk, maar nu is er zo veel geld over de kleine bevolking te verdelen dat de Noren van gekheid niet weten waar ze met al die NOK'jes naartoe moeten, en dus plannetjes smeden over drijvende tunnels en zulks.  

Terwijl centrale banken op drie continenten de geldpersen in het rood laten draaien, en  helikopters te kort komen om de stapels bankbiljetten over hun onderdanen uit te strooien blijft inflatie uit. Maar niet in Noorwegen, daar bedraagt de geldontwaarding 4,4%. Kortom: Noorwegen is awesome, en beter verhuist u er gisteren nog naartoe, zo luidt de voor de hand liggende eendimensionale conclusie.

Maar Noorwegen heeft een gewetensprobleempje: Europa's grootste olie-exporteur en maker van het grootste autoschip ter wereld (op diesel uiteraard) heeft een hekel aan vervuiling, en wil graag -net als Bhutan- CO2-neutraal zijn. Dit is een streven dat wordt vergemakkelijkt door de enorme oppervlakte, de geringe bevolkingsdichtheid, en eerdergenoemde stapels cash voorhanden, die mooi kunnen worden ingezet voor subsidies op dure elektrische auto's, die nu al 15% van het Noorse wagenpark vullen. En een beetje op waterstof, voor wie nog in deze aandrijvingsvorm gelooft.

Begin juni kwam de eerste nieuwe berichtgeving over een totaalverbod op de verbrandingsmotor het eerst op gang, en als gezegd: ome Elon kreeg hier een flink zoemende supercharger van (of misschien kwam het door de roze portemonnee op de voorpagina van de aangehaalde krant):

Destijds ging het echter nog om een plan, en geen beleid, maar inmiddels is Noorwegen een stapje verder. Er ligt een parlementaire meerderheidssteun voor de plannen goedgekeurd, waarmee de weg open lijkt te liggen voor een ban op benzine, diesel, en LPG (Nasjonal transportplan HIER). Wandelaars, natuurliefhebbers, en anderssoortige toeristen zijn dus gewaarschuwd: over een jaar of negen mag u de Kangoo/Berlingo met plofmotor aan de grens laten staan. De volgende stap: per 2035 alleen nog maar elektrische vliegtuigen op Noorwegens luchthavens? Wij zeggen: doen!