Onderzoek wijst uit: 'Verbrandingsmotor gaat nog 100 jaar mee' 

Notoire benzinesnuivers hebben niets te vrezen. Volgens een onderzoek van Duitse professor Ferdinand Dudenhöffer zal de verbrandingsmotor de komende elektrische revolutie namelijk gewoon gaan overleven.

Onderzoek wijst uit: 'Verbrandingsmotor gaat nog 100 jaar mee' 

De verbrandingsmotor is ten dode opgeschreven. Althans, dat wordt ons steeds verteld. Volgens de Europese Unie is die sterfdatum op 1 januari 2035. Als beste jongetje van de klas wil Nederland vijf jaar eerder echter al de verkoop vaan benzine, diesel en LPG-bolides in de ban doen.

Bij onze autominnende oosterburen zijn ze er echter niet zo zeker van dat de elektrische revolutie zal slagen. Een onderzoek van professor Ferdinand Dudenhöffer van Center Automotive Research (CAR) trekt namelijk heel andere conclusies.

Twee redenen

Wees gerust, we hoeven niet door honderden bladzijden van een peer reviewed onderzoek te bladeren om Dudenhöffer's redenen uit te leggen. De beste man draagt namelijk slechts twee redenen aan: het wegvallen van de EV-subsidie in Duitsland, en het feit dat er op auto's nog altijd een hogere winstmarge zit.

Autofabrikanten zouden daardoor zelfs bereid zijn ruime kortingen te geven, terwijl ze zonder subsidies juist flink verliezen op elektrische auto's.

Nog een eeuw

Op basis van deze punten concludeert de professor dat de gouwe ouwe verbrandingsmotor nog doodleuk 100 jaar te leven heeft, ook in de zo op EV's gefocuste westerse wereld.

We kunnen de lijn naar die conclusie niet helemaal volgen, maar Dudenhöffer heeft om allerlei andere redenen waarschijnlijk gelijk. Helaas noemt hij deze echter niet in zijn onderzoek. Wees dus gerust: je kunt nog een eeuw gaan genieten van dinosapslurpende lawaaimakers.

Nieuws
  • BMW, NL Beeld / Regiofotografie