Wallonië verbiedt oudere auto's vanaf 2023

Een leuk tripje door de Ardennen in een interessante youngtimer is binnenkort verleden tijd. De regering van het Belgische gewest Wallonie begint in 2023 met het gefaseerd uitbannen van oudere wagens.

Wallonië verbiedt oudere auto's vanaf 2023

In de onderste helft van België zijn ze helaas volledig de weg kwijt. Wallonië wordt vanaf 1 januari 2023 namelijk in zijn geheel een milieuzone. Volgens de nieuwe regelgeving worden auto's zonder emissieklasse of met Euro 1 goedkeuring verboden in het hele gewest.

Dat betekent in de praktijk dat alle auto's van voor 1996 niet meer welkom zijn. Voor een ontspannend ritje door de Ardennen met een leuke youngtimer zul je dus nog iets meer dan twee jaar de tijd hebben.

Gefaseerd verbieden

Het houdt niet op bij het rijverbod dat gepland staat voor 2023. Elk achtereenvolgend jaar worden de eisen weer even aangescherpt. In 2024 zijn Euro 2 auto's aan de beurt, gebouwd tussen 1997 en 2000.

Daarna volgen Euro 3 (2001-2005) en Euro 4 (2006-2010). Vanaf 2026 geldt het verbod alleen voor dieselauto's. Diesels met Euro 5 classificatie gebouwd tussen 2011 en 2015 zijn dan niet meer welkom. Vanaf 2030 geldt dat ook voor Euro 6 (2015-2019).

Uitzonderingen

Er verschillende uitzonderingen opgesteld voor het verbod. Voor mensen met een aantoonbare handicap verandert er bijvoorbeeld niets. Ook voertuigen die minder dan 3,000 kilometer per jaar rijden of tot een overheidsinstantie behoren worden niet getroffen.

Mocht je voor 1 januari 2019 een auto gekocht hebben met tenminste Euro 6 dan kijkt de overheid ook even de andere kant op. Je moet alleen wel kunnen aantonen dat je de auto nieuw gekocht hebt en er nooit een andere eigenaar is geweest. Vind je dat je toch vrijstelling verdient zonder te voldoen aan de genoemde categorieën? Dan mag je een aanvraag indienen bij de Zuid-Belgische bureaucratie.

Handhaving

Hoe de Waalse autoriteiten het verbod willen gaan handhaven is nog niet bekend. Zeker als het gaat om het dwingen van de eigen bevolking om een nieuwe auto te kopen of zelfs de auto compleet op te geven zijn er grote vraagtekens.

Gaat de politie kilometerstanden aflezen en mensen met handicaps testen om er zeker van te zijn dat er niet wordt gesjoemeld? Of komt er een stelsel met camera's en automatische boetesystemen waardoor het allemaal toch niet uitmaakt?

De tijd zal het leren. We kunnen alleen maar hopen dat er van de plannen weinig terecht gaat komen, anders kunnen we vrezen voor copycats in andere delen van de EU.

Nieuws
  • Mercedes-Benz