BREAKING: George Russell gediskwalificeerd van de Grand Prix van België

George Russell is na afloop van de race gediskwalificeerd. De Mercedes voldeed niet aan de gewichtseisen van de FIA. 

George Russell na zijn diskwalificatie in de Grand Prix van België

George Russell is op zondag een uur na de race gediskwalificeerd van de Grand Prix van België. De Mercedes-coureur had de race gewonnen in een fenomenale slotfase, maar verliest zijn punten nu dus. Daarmee gaat de winst door naar zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

De reden voor de diskwalificatie is een probleem met het gewicht van de auto. Een auto mag niet lichter zijn dan 798 kilogram zonder benzine. In eerste instantie voldeed de auto van Russell wel aan dit minimumgewicht, maar toen bleek dat niet alle benzine verwijderd was. Nadat dat alsnog was gedaan, werd de auto opnieuw gewogen en bleek hij anderhalve kilo onder het minimumgewicht te zitten. Als gevolg daarvan is Russell gediskwalificeerd. Een vertegenwoordiger van Mercedes was aanwezig bij het proces en erkent dat alles volgens de juiste procedure is verlopen. Mercedes zal de uitslag dan ook niet aanvechten.

De gevolgen zijn flink. Hamilton ontvangt nu dus de winst, zijn tweede overwinning dit jaar na zijn winst op Silverstone. Oscar Piastri schuift door naar de tweede plek en Charles Leclerc maakt het podium compleet. Verderop in het veld komt Daniel Ricciardo op plek tien terecht, waardoor hij de laatste persoon is die punten pakt deze race. In het kampioenschap was Russell voorbij gegaan aan Sergio Perez, maar dat wordt nu dus ook teruggedraaid. Vooraan verandert er weinig, aangezien het verschil in punten tussen Max Verstappen en Lando Norris gelijk blijft. Bij de teams loopt McLaren wel een klein beetje extra in: de wijzigingen betekenen dat McLaren drie punten extra inloopt op Red Bull dan oorspronkelijk gedacht.

Het gebeurt wel vaker dat coureurs na de Grand Prix nog worden gediskwalificeerd. Vorig jaar moesten Hamilton en Leclerc toezien hoe hun punten weggevaagd werden in de Grand Prix van de Verenigde Staten na problemen met de bodemplaat. In 2021 verloor Sebastian Vettel zijn podiumplek in Hongarije toen er een probleem was met de hoeveelheid benzine die hij nog overhad in zijn auto.