'Tegenvallende verkoop elektrische auto's is de schuld van Mr. Bean' 

Een Britse denktank met links naar de politiek heeft een bijzonder boosdoener aangewezen voor de traag verlopende transitie naar een volledig elektrisch wagenpark. Een column van Mr. Bean-acteur Rowan Atkinson zou enorme schade aangericht hebben bij de groene campagne.

'Tegenvallende verkoop elektrische auto's is de schuld van Mr. Bean' 

De westerse wereld is de laatste tijd zeer druk bezig met de weg vrijmaken voor een volledig elektrisch wagenpark. In een poging onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen hebben verschillende overheden al verbodsbepalingen ingesteld voor verbrandingsmotoren. In veel markten verloopt de transitie naar elektrisch echter tergend langzaam, ondanks allerlei stimulerende én ontmoedigende maatregelen.

Zo ook in het Verenigd Koninkrijk. Het eigenaardige eilandje aan andere kant van het kanaal wil al in 2030 met z'n allen gaan stekkeren. Zes jaar voor de deadline is de verkoop van EV's echter niets om over naar huis te schrijven. Britse eco-denktank Green Alliance denkt daarvoor de oorzaak gevonden te hebben.

Mr. Bean's doodzonde

Het probleem met EV's is niet de hoge prijzen, het gebrek aan infrastructuur, opgelopen energieprijzen, beperkte rijbereik of het vermeende brandgevaar, maar Mr. Bean. Of beter gezegd, de acteur achter Mr. Bean.

Een column van Rowan Atkinson in The Guardian zou namelijk fatale schade toegebracht hebben aan de campagne rond de energietransitie. In het stuk maakte de bekende komiek kenbaar dat hij niets meer zag in de EV als dé oplossing voor alle klimaat- en mobiliteitsproblemen. Bij een presentatie in de House of Lords (de Tweede Kamer van Engeland) schetste Green Alliannce deze uitspraken als een soort doodzonde:

"Een van de meest schadelijke artikelen was een stuk commentaar geschreven door Rowan Atkinson in The Guardian dat breed weerlegd is. Helaas bereikten de fact checks niet zo'n breed publiek als de originele foutieve claims, wat de noodzaak van hoge standaarden rond de berichtgeving van de net zero transitie onderstreept."

EV lost niet alles op

Door zijn status als originele McLaren F1-eigenaar, historisch racer en algemene petrolhead is Atkinson eenvoudig af te serveren als een oude zot die niet met zijn tijd mee wil gaan. Het stuk dat volgens Green Alliance 'breed weerlegd' zou zijn staat echter niet vol met onderbuikgevoelens en halve waarheden. Voordat hij zich stortte op acteerwerk studeerde Atkinson electrotechniek aan de universiteit van Oxford. Hybrides en EV's wekten daardoor meteen zijn interesse.

Atkinson was een van de eersten die zich aan de eerste generatie van moderne hybrides en EV's waagde, maar erkent nu dat ze niet de enige oplossing zijn. De winning van zeldzame metalen zoals cobalt in enorme mijnen en alle uitstoot van dien, de eisen van het vrachtvervoer en de laadinfrastructuur zorgen er bijvoorbeeld voor dat EV's niet voor elke situatie geschikt zijn.

Atkinson in zijn McLaren F1, 1998.

Instrumenten van de duivel

In plaats van een volledig elektrisch wagenpark pleit Atkinson voor een samenspel tussen elektrisch, waterstof en synthetische brandstoffen. Bovendien moeten we volgens Rowan veel langer door met onze auto's. Het model van een driejarig leasecontract in de VK zorgt ervoor dat auto's die nog prima meekunnen veel te vroeg worden afgeserveerd. Met het oog op duurzaamheid moeten we juist zo lang gaan doen met onze trouwe vierwielers.

De stellingen van Atkinson zijn volgens de groenen echter instrumenten van de benzinesnuivende duivel. Als de wereld in 2030 onder water loopt weet je dus precies wie je aan moet wijzen.

Elektrisch
  • NL Beeld / Album, NL Beeld / Abaca Press, NL Beeld / Avalon, NL Beeld / PA Images, NL Beeld / Wenn