Hoppa, weer meer CO2-uitstoot door dieselhaat

We schakelen massaal over van diesel naar benzine. Gevolg: de gemiddelde CO2-uitstoot staat op het hoogste niveau in jaren.

Diesel is - zo blijkt uit onafhankelijk onderzoek - hartstikke slecht. Maar het bouwde wel goede autobahnritten. En ook wat betreft de uitstoot van CO2 is diesel niet zo slecht als vaak wordt gedacht. Sterker nog: CO2-emissies van benzineauto's liggen grosso modo hoger dan van diesels. En dat heeft gevolgen nu diesel in de ban wordt gedaan en we overstappen op elektrische auto's benzinewagens.

'The total average of CO2 emissions increased by 2.4 g/km to 120.5 g/km in 2018 – the highest average of the last four years. The analysis, carried out by JATO Dynamics, covered 23 markets in Europe and found a direct correlation between diesel car registrations and average CO2 emissions.' De gemiddelde uitstoot van CO2 door het Europese wagenpark daalde al jaren, maar in 2016 raakte de snelheid eruit en in 2017 kon voor het eerst in een decennium een stijging van de uitstoot worden gemeld. Dat is de keerzijde van dieselhaat

Over vorig jaar is het nieuws dus nog slechter. Volgens autoclub JATO houdt dit direct verband met de tanende populariteit van diesel. Een benzineauto stoot gemiddeld zo'n 10% meer CO2 uit. Nu kan een mens zich voorstellen dat dit allemaal niet zo ernstig is, maar dan rekent u buiten Brussel.  Autofabrikanten moeten van de EU in 2021 onder een CO2-uitstoot van 95 g/km zitten, maar dat schiet op deze manier dus niet op. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de strengere WLTP-test.

Maar er is ook goed nieuws: Nederland liet, samen met Noorwegen en Finland, een daling van de gemiddelde CO2-uitstoot zien: -2,9 g/km. Wij danken de kopers van Alternative Fuel Vehicles daarvoor.