Oude diesel? Dan betaalt u vanaf 2020 een extra roettaks

Watte...Een roetveegtaks? Nee, een roettaks. Oudere diesels stoten namelijk teveel fijnstof uit, en dus moest daar maar eens een nieuwe extra belasting voor verzonnen worden. Het kost getroffen automobilisten makkelijk een paar honderd euro extra.

Roet

Het nieuwe te betalen bedrag heet 'fijnstoftoeslag mrb', en - de naam zegt het al - deze wordt via de wegenbelasting verrekend. Mensen die hem moeten betalen rijden een diesel die niet af-fabriek van een roetfilter is voorzien en/of meer dan 5 mg/km aan fijnstof uitstoot. Ze kregen vorige week een brief met de volgende toelichting: "Hiermee wil de rijksoverheid het bezit van vervuilende dieselauto’s (personenauto’s en bestelauto’s) ontmoedigen en de onevenredige aantasting van de luchtkwaliteit door deze auto’s aanpakken. De Belastingdienst voert deze maatregel uit en baseert zich daarbij op de gegevens in het kentekenregister van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)."

Het gaat om een toeslag van 15% op de wegenbelasting. Als u dus €2.000 per jaar betaalde, wordt dit nu €2.300. Niet ideaal, vooral voor mensen die wel iets moderners willen rijden, maar er simpelweg het budget niet voor hebben. Een opkoopregeling voor het meest vervuilende oude spul zou hier een uitkomst zijn, maar vooralsnog is deze niet in zicht. De Bovag liet al eens -terecht- weten dat deze makkelijk gefinancierd kan worden uit alle extra BPM die onrechtmatig is binnengeharkt met de omschakeling van NEDC naar WLTP.