'BPM twee keer zo hoog door WLTP'

De BPM en WLTP gaan erg fijn samen als het aan de overheid ligt. Die harkt nog meer geld dan verwacht naar binnen, terwijl de autokoper de dupe is. Dat is volgens de Bovag en de Rai Vereniging niet wat beloofd was en daarom springen ze in de bres.

De nieuwe WLTP-testcyclus brengt nogal wat onvoorziene gevolgen met zich mee. Complete automodellen worden vermoord, andere zijn tijdelijk niet meer leverbaar, maar erger nog: de auto's zijn allemaal nóg duurder geworden. De uitstootcijfers die de WLTP-test produceert zijn in vrijwel alle gevallen hoger dan voorheen, waardoor de BPM hoger uitvalt. In sommige gevallen hebben het zelfs over een verdubbeling. Dat komt de autoverkoop niet ten goede en daarom hebben de Bovag en Rai Vereniging actie ondernomen.

De branche-organisaties willen staatsecretaris Snel, aan de hand van een brief vol concrete rekenvoorbeelden, laten zien dat een aanpassing van de BPM echt nodig is, omdat auto's veel duurder zijn geworden. Ze laten zien dat de BPM in het geval van bijvoorbeeld een Renault Clio diesel van 2.729 euro naar 6.494 euro steeg. Dat is ruim een verdubbeling en dat kan volgens de Rai en Bovag niet de bedoeling geweest zijn. 

De brief met rekenvoorbeelden omvat vijftig auto's die in de eerste helft van dit jaar het meest verkocht zijn. Elf hiervan hebben te maken met een lagere, of gelijkblijvende BPM (tot acht procent, of omgerekend 500 euro lager). De overige 39 auto's kregen meer BPM voor de kiezen. Ook wijzen de organisaties nog even op het feit dat de BPM afgebouwd zou worden tot 2020, maar dat het gemiddelde BPM-bedrag elk jaar flink is gestegen. Iets waar we u al voor gewaarschuwd hadden.