Elektrische auto blijft wegenbelastingvrij in 2025

Het demissionaire kabinet heeft besloten de belastingvrijstelling voor EV's met een jaartje te verlengen. De volle pond hoeft bovendien pas in 2031 betaald te worden. En de plug-in hybride-rijder mag het tot die tijd gaan betalen. 

Elektrische auto blijft belastingvrij in 2025

Bij het demissionair kabinet waren ze kennelijk toch flink geschrokken van het onderzoekje van de Vereniging Elektrische Rijders. De Nederlandse EV-groep toonde namelijk aan dat de geplande afschaffing van de belastingvrijstelling voor elektrische auto's zou leiden tot een massale terugtocht naar benzine en hybridemodellen.

Volgens insiders van RTL Nieuws heeft de zittende overheid die zorgen meegenomen in de komende voorjaarsnota. De EV-rijder wordt met nieuwe maatregelen namelijk de komende jaren alsnog de hand boven het hoofd gehouden.

2031

De 'korting' op MRB voor EV's dient immers om de verkoop van CO2-neutrale modellen te stimuleren en zo de uitstoot van het wagenpark terug te dringen. Volledige belasting berekenen over het vaak zeer hoge gewicht van die auto's zou al dat werk meteen teniet doen. Daarom mogen stekkeraars ook in 2025 gewoon de hand op de knip houden.

Pas in 2026 gaat het financieel een beetje pijn doen. Vanaf dat jaar moet er 60 procent wegenbelasting worden betaald. Dat wordt vervolgens langzaam opgebouwd tot in 2031 de volle honderd procent bereikt is. Aangezien er na 2030 geen auto's met verbrandingsmotor verkocht mogen worden is die tijdlijn een stuk logischer.

Plug-ins pesten

Het verlengen van de MRB-korting is uiteraard niet gratis. Bovendien stond het kabinet juist op het punt om het roer al voor 2026 volledig om te gooien vanwege ernstige tekorten in de begroting. De nieuwe stimuleringsmaatregel moet dus alsnog ergens van betaald worden.

Dat wordt gedaan door de twijfelaars in plug-in hybride bolides te straffen met hogere wegenbelasting. Ook voor auto's met een stekker én een benzinenmotor geldt nu immers een flinke korting. Dit jaar betalen zij nog maar de helft, vanaf volgend jaar wordt dat meteen het volledige bedrag.

Nieuws
  • Porsche