Na jaren van subsidie en promotie staat de elektrische auto voor een enorm struikelblok in Nederland. Vanaf volgend jaar moeten ook de 'groene' stekkerrijders namelijk beginnen met bijdragen aan de staatskas.
In 2025 geldt een overgangstarief van 25 procent, maar vanaf 2026 moeten eigenaren van EV's de volle pond gaan betalen. In deze moeilijke tijden vol begrotingstekorten heeft de overheid immers geen ruimte meer over voor flinke subsidies.
Subsidierijders
Zoals bekend wordt de wegenbelasting voornamelijk berekend op basis van gewicht. Vanwege hun doorgaans forse formaat en enorme accupakketten zouden de meeste EV's daardoor duurder uitvallen dan hun benzine equivalenten.
Volgens een onderzoekje door de volledig neutrale Vereniging Elektrische Rijders (VER) betekent dat vooruitzicht dat veel van hun medestanders de stekker de rug toe zullen keren.
Als blijkt dat de MRB voor EV's 60% duurder wordt dan die voor een benzineauto zal maar liefst 54 procent van de EVangelisten teruggaan naar benzine. Bij gelijke kosten is dat 29 procent. Bij de leaserijders weigert 39 procent om nog voor een EV te kiezen als de bijtelling gelijk is.
EV-korting?
De VER slaat dan ook alarm en vraagt de overheid om duidelijkheid. Het is immers niet bekend of de MRB voor elektrische auto's op dezelfde manier berekend zal worden als voor auto's op benzine.
Binnen het huidige systeem worden andere brandstoffen zoals diesel en LPG(3) immers meegerekend om de prijs op te hogen. Een korting voor elektrisch ten opzichte van benzine lijkt dus niet bijzonder vergezocht.
Vooralsnog blijft het echter koffiedik kijken in de EV-wereld. We moeten immers nog altijd wachten op de formatie van een nieuw kabinet.
De onzekerheid die nu heerst zal dus nog wel even aanhouden, waardoor de markt voor elektrische auto's ongetwijfeld een klap zal krijgen. Nu een auto kopen die over twee jaar veel duurder uitvalt is natuurlijk niet bijzonder aantrekkelijk, zeker gezien de nu al torenhoge afschrijving.
- Rolls-Royce, Mercedes-Benz, BMW, Tesla