De Volkswagen e-Golf is dood

De e-Golf is niet meer. Gisteren rolde de allerlaatste van de band.

De Volkswagen e-Golf is dood

In de Transparent Factory in Dresden rolde gisteren de allerlaatste e-Golf van de band. Het in Uranogrey uitgevoerde exemplaar is nummer 145.561. Met de komst van de ID.3 is het model overbodig geworden. De fabriek wordt dan ook omgebouwd om de productie van de elektrische VW aan te vullen.

Populair compromis

Door de relatief grote vraag naar de e-Golf zette de fabriek in Dresden in zeven jaar tijd uiteindelijk 50.401 exemplaren op de weg. De overige auto's werden gebouwd in Wolfsburg.

De e-Golf is daarmee een van de populairste EV's van de afgelopen jaren. Door de bekende vorm en bediening was de auto toegankelijk voor een breed publiek, iets dat voor meer specialistische merken zoals Tesla lastiger kan zijn.Die toegankelijkheid werd echter ook de achilleshiel van de e-Golf.

Doordat de auto geen uniek platform had dat specifiek was ingericht op de elektrische aandrijflijn was hij onnodig zwaar en niet bijzonder efficient. Een actieradius van 232 kilometer volgens de WLTP-cyclus was in 2014 nog indrukwekkend, maar is inmiddels flink achterhaald. Met de ID.3 in de pijplijn was er bovendien geen plan om de op de Golf 7 gebaseerde e-Golf een vervolg te geven op basis van de 8.

ID.3 neemt het over

De ID.3 staat al klaar.

Het gat wordt opgevuld door de langverwachte ID.3, de eerste VW die op het speciale MEB-platform voor elektrische voertuigen staat. De vraag naar de nieuwe EV is gigantisch, waardoor de stap geen overbodige luxe is. Het gaat ongeveer een maand duren voordat de fabriek volledig omgebouwd is voor de productie van de ID.3.

Elektrisch
  • Volkswagen
  • Volkswagen