VW ID.3: Aanschouw uw eerste elektrische auto

Vergeet de Tesla Model 3, want de Volkswagen ID.3 is hier. Hij is elektrisch, maar belangrijker, het is een VW. Dus die zit in uw leasepakket. Met deze auto gaat u hoogstpersoonlijk het milieu redden, en hij kan tot 550 kilometer op een keer opladen.

Volkswagen ID.3

De elektrische revolutie vanuit Duitsland is nu echt los. Vorige week gooide Porsche zijn Taycan de wereld in om de Tesla Model S te verslaan. Vandaag, aan de vooravond van de tweejaarlijkse IAA autobeurs in Frankfurt is het echt vuurwerk losgebroken: de Volkswagen ID.3 is hier. Dit is het Kever-, of Golf-moment van de elektrificatie.

De eerste echt als elektrische auto ontwikkelde VW krijgt drie soorten accupakketten mee: ze kunnen 330 km (45 kWh), 420 km (58 kWh), of 550 km (77 kWh) ver rijden. Opladen gaat met maximaal 11 kW op wisselstroom of 125 kW op gelijkstroom. Mits u de grootste versie neemt, de instapper doet dit met 7,2 kW en 50 kW.

De elektromotor, de ééntrapstransmissie en de aansturing voor de elektronica zitten allemaal in de achteras geïntegreerd. De batterijen zitten onder de vloer en daardoor is de auto van binnen erg ruim geworden. Hij is van buiten even groot als een Golf, maar binnenin is het allemaal veel groter.

De 1ST editie, waarmee de leveringen in 2020 gaan beginnen krijgen uiteraard een uitermate luxe aankleding mee en het middelste batterijenpakket. Speciale lichtmetalen velgen en andere uiterlijke kenmerken laten zien dat u vooraan in de rij stond om uitstootloos te gaan rijden. De belofte van Volkswagen is dat de auto in 1ST-uitvoering volgend jaar voor minder dan €40.000 bij de dealers. De basisversie wordt uiteraard betaalbaarder: Volkswagen schermt met een prijs onder de €30.000 in Duitsland, bij ons zal het ongetwijfeld duurder worden, maar hoeveel precies, dat weten we nog niet.