Volkswagen en Northvolt plannen Europese batterijfabriek

Output van 16 GWh

VW ID chassis

Eindelijk een beetje tegengas in de door Azië en Amerika gedomineerde markt.

De allereerste Europese Gigafactory komt niet van Tesla, maar van Volkswagen. De Duitsers maakten vandaag bekend samen met de Zweedse energiemaatschappij Northvolt AB een faciliteit in het Duitse Salzgitter te bouwen. Dit is in Niedersachsen, de deelstaat waarin ook de belangrijke VW-locaties Wolfsburg en Braunschweig liggen.

De bouw van de fabriek start volgend jaar (2020), en moet in 2023/24 afgerond zijn. Op dat moment is de geplande jaarlijkse output 16 gigawattuur (GWh), een getal dat in de jaren erna opgevoerd wordt. Ter vergelijking: de Tesla Gigafactory I in Nevada levert momenteel zo'n 24 GWh, op een theoretische capaciteit van 35 GWh (bron). Volkswagen heeft berekend vanaf 2025 alleen al in Europa een jaarlijkse behoefte van 150 GWh te hebben.

De fabriek wordt gebouwd als onderdeel van een 50/50 joint venture tussen beide bedrijven. Volkswagen investeert 900 miljoen euro, deels in de joint venture, en deels in een minderheidsbelang van 20 procent in Northvolt. Tevens krijgt VW een stoeltje in de Raad van Toezicht van het Zweedse concern. Deze wordt ingevuld door Dr. Stefan Sommer, de man die bij VW de hoogste baas inkoop is. De baas van de joint venture wordt een Zweed: Frederik Hedlund, die voorheen Chief Strategy Officer bij Northvolt was.

Tesla, momenteel in de westerse wereld marktleider in elektrische voertuigen, plant eveneens een Europese batterijenfabriek, maar over de locatie ervan is nog geen besluit genomen.

Reacties VW, Northvolt

De betreffende partijen zijn blij met de samenwerking. Sommer laat weten: “The battery cell is the key component for electric mobility. Therefore, Volkswagen and Northvolt are together pushing ahead efficient cell production in Europe to accelerate their joint battery activities. With the founding of the joint venture and the planned construction of a battery cell factory in Salzgitter, we are making a decisive contribution to establishing the core battery cell technology in Germany as well.

Hedlund: “Building a gigafactory in Germany together with Volkswagen allows Northvolt to further increase the production capacity of green battery cells with a minimal CO2 footprint. This will have a significant impact on electrification in Europe."