Tesla Gigafactory komt misschien toch naar Nederland

Een paar maanden geleden vertelde Elon Musk dat Duitsland de beste papieren had voor de Europese Gigafactory. Berichten in de Amerikaanse media hebben het nu ook weer over Nederlandse gesprekken.

De overzeese groei van Tesla kwam de laatste maand in een stroomversnelling na de aankondiging van een nieuwe Teslafabriek in China. De handelsoorlog die president Trump probeert te ontketenen om zijn Amerikaanse wagens beter te verkopen helpt daar ook bij. Als China de heffingen op auto's uit de VS verhoogt, ligt het voor de hand om snel een fabriek te bouwen in het land dat de grootste groeimarkt voor elektrische voertuigen is.

Na China is Europa aan de beurt. Volgens de Wall Street Journal spreekt Tesla momenteel met in ieder geval twee Duitse deelstaten over de mogelijkheid om daar een fabriek te bouwen. Elon Musk liet begin deze maand doorschemeren dat hij vindt dat de Duitsers de beste kaarten hebben. Dat wil echter niet zeggen dat Nederland meteen uit de running is. Het artikel in de WSJ laat een anonieme ambtenaar uit Nederland aan het woord die stelt dat ook Nederland gesprekken heeft gevoerd. 

De krant weet echter niet in welk stadium de gesprekken zijn en of Nederland nog meedoet. De ambtenaar wil daar ook niets over zeggen. De fabriek zou volgens Elon Musk het best in de buurt van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland kunnen komen. Dat is centraal in het continent en nog steeds dicht genoeg bij alle transportmogelijkheden naar de rest van Europa.

Rijnland Palts en Saarland lijken de Duitse deelstaten die het meest in aanmerking komen. Die twee bondslanden hebben Musk ook meteen uitgenodigd om langs te komen. "We have done everything possible to assure that Rhineland Palatinate is in the competition for the plant," aldus Ralph Schleimer die voor de staat werkt. De keus voor Rheinland zou niet vreemd zijn, aangezien het vorig jaar gekochte Tesla-bedrijfsonderdeel Grohmann daar vandaan komt. Laten we desondanks hopen dat Nederland, met zijn huidige Tesla-assemblagelijn en hoofdkantoor, nog niet helemaal buitenspel staat.