VIDEO. Bekijk Tesla's Gigafactory van binnen

Hij is los! Elon Musk zet de volgende stap in alleenheerserij in het universum met de opening van het eerste deel van de Gigafactory. Daar waar de mad scientist batterijen gaat kweken op grote schaal.

Momenteel koopt Tesla alle batterijen nog in vanuit Aziƫ, maar dat brengt een paar problemen met zich mee. Zo ligt de wereldproductie van de lithium-ion accu's simpelweg te laag om de verwachte productieaantallen van de Model 3 bij te houden en is Tesla nu te afhankelijk van externe leveranciers. Aangezien Musk alle touwtje graag in handen heeft, gaat hij nu de batterijen zelf bouwen. De Gigafactory moet voor een verdubbeling zorgen in de wereldwijde productie van lithium-ion batterijen. Daar heb je aardig wat ruimte voor nodig en daarom verrijst er in the middle of nowhere een enorme fabriek. Momenteel is 'ie pas 14 procent klaar, maar als in 2020 het hele gebouw operationeel is zal het qua volume het grootste gebouw ter wereld zijn. De faciliteit krijgt een dak dat volledig is bedekt met zonnepanelen, want deugen en duurzaam.

Momenteel zijn werknemers alleen begonnen met de assemblage van accupakketten uit losse accu's. Als de fabriek op volle toeren draait komen er slechts grondstoffen binnen en maakt Tesla daar zelf de complete accupakketten van. Door het complete productieproces zelf in handen te nemen, kan Tesla de kosten van de accu's met dertig procent terugdringen. Essentieel voor het laag houden van de prijs van de Model 3.

Een paar Amerikaanse ons-kent-ons-journo's mochten alvast een eerste blik werpen in de giga-maar-nog-niet-gigafabriek van Musk. Op de beelden zien we een strakke fabriekshal, waar het meeste werk door machines wordt uitgevoerd. Dat verklaart ook waarom in de grootste fabriek ter wereld over een paar jaar "slechts" 6.500 mensen zullen werken. "De fabriek is de machine die de machines bouwt", zo omschrijft Musk het. Als je de wereld wil overheersen kan je blijkbaar maar beter op robots vertrouwen.