Euro 7: Audi stopt ontwikkeling nieuwe verbrandingsmotoren 

De Euro-7 norm maakt zijn eerste slachtoffer: Audi gaat vanaf nu geen tijd meer steken in de ontwikkeling van verbrandingsmotoren.

Euro 7: Audi stopt ontwikkeling nieuwe verbrandingsmotoren 

De goede oude verbrandingsmotor loopt op zijn einde. Elektrisch is hoe dan ook de toekomst. Althans, dat lijkt de insteek te zijn van de Europese Unie. De nieuwe Euro-7 norm die in 2025 ingaat stelt extreem strenge eisen aan voertuigen die nog op dinosap lopen.

Eerder waarschuwde BMW al voor de effecten die de norm zal gaan hebben op de Duitse economie. Volgens de Beierse autobouwer zou de industrie rond de verbrandingsmotor als gevolg van de E7-norm in gaan storten. Concurrent Audi geeft hiervoor alvast een voorzet.

E7 kan niet

In een interview met Duitse publicatie Automobilwoche legt Audi's CEO Markus Duesmann de situatie uit: "De EU-plannen voor een de nog strengere uitstootnorm Euro-7 zijn op technisch vlak een enorme uitdaging, terwijl het weinig nut heeft voor het milieu. Dat beperkt de verbrandingsmotor enorm."

Duesmann sluit zich daarbij aan bij uitspraken van Manfred Schoch, BMW's voorzitter van de algemene ondernemingsraad. Het halen van de E7-norm is economisch en technisch simpelweg niet haalbaar.

Laatste generatie

Aangezien de verbrandingsmotor door de EU in een dood spoor is beland heeft het volgens Duesmann voor Audi weinig zin om er meer door te gaan. Een nieuwe generatie TFSI's en TDI's komt er daarom niet. Wel worden de bestaande motoren aangepast om de norm te halen, zodat ze het nog vijf jaar uit kunnen zingen: "We zullen geen nieuwe verbrandingsmotoren meer ontwikkelen. De bestaande motoren worden aan de nieuwe emissierichtlijnen aangepast."

Volledig elektrisch

Audi zet in de aanloop naar E7 volledig in op elektrisch. In de komende vijf jaar wil het merk twintig nieuwe EV's op de markt gaan zetten. Het offensief begint na de e-tron SUV en de e-tron GT met de Q4 e-tron.

De compacte SUV moet volgens Duesmann "voor veel mensen een betaalbare instapper in de e-mobiliteit bij Audi" gaan zijn. De Q4 zal "goed verkopen en voor aanzienlijke verkoopaantallen zorgen". Na de Q4 e-tron zullen dus nog negentien modellen volgen om Audi klaar te maken voor een volledig elektrische toekomst vanaf 2030.