Officieel: de nieuwe Audi RS6-powerstation

Audi heeft officieel de vierde generatie RS6 gepresenteerd. De snelste A6 combineert een 600 pk en 800 Nm sterke 4.0 V8 met cilinderuitschakeling, voor wanneer het wat milieubewuster moet. Oh, en hij is ook nog mild-hybride.

Als Audi Sport iets goed weet te doen, dan is het wel een relatief onspannende auto oppompen tot tijdloze oogappel. We vinden de vorige RS6 nog steeds een absolute nekkendraaier, en ook zijn opvolger ziet er puik uit. Gisteren kregen we al even een sneak preview via een lekje, en dat smaakte naar meer. Aan de voorzijde ontwaren we de Matrix LED-lampjes uit de A7, de achterzijde heeft een zeer geprononceerd schort boven de (kenmerkend ovale) uitlaten, die hem meteen onderscheidt van zijn voorganger en andere tijdgenoten. De RS6 is direct herkenbaar aan zijn brede gestalte - hij is 8 cm breder dan een standaard A6 - en gemene smoel, met grote driehoekige luchtinlaten.

Waar de voorganger 560 pk en 700 Nm had, prijken bij de RS6 C8 600 paarden en 800 Newtonkoppeldraaimomentmeters op de specificatielijst. Dit zorgt, met hulp van quattro-vierwielaandrijving, voor een 0-100 km/u-tijd van 3,6s. De 200 staat vanaf stilstand na 12 seconden op de klok. De topsnelheid is afgegrensd op 250 km/u, maar kan met optiepakketten naar 280 of 305 km/u getild worden. Lame, waarom zou je klanten die een smak geld uitgeven aan het topmodel gaan knijpen? De nieuwe RS6 heeft naast de reguliere accu nog een klein 48V-lithium ion-exemplaar, dat tot 12 kW (16 pk) kan terugwinnen uit deceleratie. 

Wie gewoon rustig 120 doet op de snelweg, rijdt met een 2.0 V4, want Audi schakelt onder lage last vier cilinders uit. En daar merkt u in de praktijk helemaal niets van, dit is een boterzacht systeem.

De nieuwe RS6 ligt 20 mm lager dan een reguliere A6, boven de 120 km/u zakt de auto nog eens een centimetertje door zijn hoeven. In de wielkasten zitten 21 inch wielen, optioneel kunnen 22-duims exemplaren besteld worden. Mocht uw budget niet onbeperkt zijn, dan adviseren we zuinig aan te doen met de 285/30-bandjes. 

Klanten met een pk- en stationwagenfetisj kunnen de heetste Avant uit de stallen van Audi aan het eind van dit jaar bestellen, de leveringen starten in Q1 van 2020.