Audi maakt A6 plug-in hybride met A6 55 TFSI e quattro

Ruim een half jaar geleden kondigde Audi een reeks plug-in hybridemodellen aan die nog dit jaar zouden verschijnen. Vrijdag toonde het bedrijf daarom de definitieve A8 60 TFSI e en nu komt daar de A6 55 TFSI e quattro bij. De stekkersedan voor de zakenmeneer (m/v).

Audi A6 55 TFSI e quattro

U wilt een grote sedan rijden en intussen uw kinderen en uw buren niet vergassen met benzinedampen en fijnstofjes? Vanaf binnenkort heeft u bij Audi een aantal opties, waaronder de Audi A6 55 TFSI e quattro. In het totaal kan de nieuwe PHEV van Audi 367 paarden op straat leggen, maar dan moet u wel met een opgeladen accu vertrekken en niet te lang hard op het gaspedaal drukken, want op een gegeven moment zijn de batterijen wel leeg. 

Is geen ramp, wan dan blijft er nog 252 pk over die gegenereerd wordt door de 2.0 TFSI die voorin ligt. Bij remmen regenereert de auto elektriciteit die (net als de stroom uit het stopcontact) wordt opgeslagen in het 14,1 kWh accupakket in de achterbak.

Vol-elektrisch rijdt de auto 53 kilometer (volgens de WLTP-cyclus), wat voor veel mensen genoeg is om er zoemend mee naar kantoor te rijden en daar het pakket weer vol te laden voor de terugrit. Dat volladen duurt aan een straatpaal ongeveer tweeënhalf uur. Mocht u niet een milieuvriendelijke bui zijn, dan kunt u ook flink hard sprinten met de benzine-elektrische combinatie: hij rijdt in 5,6 seconden naar honderd kilometer per uur.

De auto heeft uiteraard drie verschillende rijmodi: volledig elektrisch, daarnaast de hybridemodus waarin de computer de optimale verdeling van aandrijving kiest en 'HOLD', waarin de auto op de benzinemotor rijdt en ervoor zorgt dat de batterijen zo vol mogelijk blijven. Dat lijkt een rare modus, maar het kan van pas komen als u onderweg bent naar een gebied waarvan u weet dat u er alleen elektrisch mag rijden. Dan zorgt de auto er even voor dat u genoeg power bij de hand heeft.

De auto kan vanaf nu worden besteld in Duitsland voor €68.850. Aangezien de auto zwaar is (batterijen) en alsnog een benzinemotor meesleurt wordt hij in Nederland veel duurder. En helaas is al het voordeel voor een PHEV helemaal verdwenen. Ziet u straks een TFSI e op Nederlandse platen, dan weet u dat daar een echte milieuadept in zit, want er is veel geld neergelegd om een paar kilometer op batterijen te kunnen rijden.